Waterschap Aa en Maas

zuiveringsinstallatie in Den Bosch

Energiebesparende ambities voor nieuwe zuiveringsinstallatie in Den Bosch

Waterschap Aa en Maas wil een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in 's Hertogenbosch bouwen. De huidige zuivering nadert het einde van zijn technische levensduur. Het waterschap heeft Royal Haskoning gevraagd om voorbereidingen te treffen voor de nieuw te bouwen zuivering. Dit wordt een duurzame installatie die energie uit afvalwater haalt en die volledig in het landschap past.

De huidige rwzi in `s-Hertogenbosch nadert zijn technische levensduur en omdat de zuiveringscapaciteit in de toekomst niet meer zal volstaan, kiest Aa en Maas voor nieuwbouw. Dit levert - vergeleken met grootschalige renovatie - de meest voordelige exploitatie op. Bovendien biedt nieuwbouw ruimte voor slimme technologie en extra flexibiliteit. Projectleider Antoine van Geffen (waterschap Aa en Maas): "We streven ernaar om met de nieuwe installatie energie uit het afvalwater te halen zodat we energieneutraal zuiveren. We kiezen bewust een duurzame oplossing. Daarnaast is het belangrijk dat de zuivering zoveel mogelijk past in het waterrijke gebied van de Diezemonding." Royal Haskoning won de Europese aanbesteding voor dit project en zal de bouw van de zuivering voorbereiden. Beide partijen hebben daartoe een raamovereenkomst gesloten.

Systems Engineering lite
Hoe ziet de nieuwe RWZI eruit? Die vraag zullen Aa en Maas en Royal Haskoning de komende tijd samen beantwoorden. De methode die Royal Haskoning hierbij hanteert: Systems Engineering lite, een combinatie van de sterke punten van Systems Engineering - gestructureerd en oplossingsvrij specificeren - met toegankelijkheid en eenvoud. Dat wil zeggen: geen pakken papier en eindeloze afvinklijstjes, maar een gerichte, behapbare aanpak met een krachtige visualisatie in combinatie met interactieve sessies. "Met SE-lite kunnen wij Aa en Maas flexibiliteit leveren", aldus projectleider Steven Bookelmann (Royal Haskoning).Wij hebben bovendien ruime ervaring met soortgelijke projecten. In Nederland en in het buitenland hebben wij vele afvalwaterzuivering- en transportprojecten succesvol in de markt gezet met innovatieve contracten en aanbestedingen.

Huidige installatie
De huidige zuiveringsinstallatie (uit 1973) blijft tijdens de werkzaamheden in bedrijf om de afvalwaterzuivering uit te voeren. De installatie reinigt dagelijks het afvalwater van zo'n 400.000 mensen uit 's-Hertogenbosch, Heusden, Vught en omgeving. Het schone water gaat via de Diezemonding naar de Maas. Daarnaast verwerkt de installatie een groot deel van het regenwater uit de omgeving. Per uur stroomt maximaal 14 miljoen liter door de machines.

Waterschappen als energieproducent
In afvalwater zit energie. Waarom deze energie niet gebruiken voor de zuiveringsprocessen die vragen om energie? Dat gebeurt al bij grotere rwzi's, maar kan breder worden ingezet. Afvalwater bezit namelijk veel meer energie dan nodig is om het te zuiveren. Waterschappen kunnen zo in hun eigen energiebehoefte voorzien en nog overhouden voor energielevering. Dertien waterschappen, waaronder initiatiefnemer Aa en Maas, doen al mee aan het realiseren van een zogenaamde Energiefabriek.