Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 19 maart 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het besluit over de organisatie van de fokkerij van de voor de landbouw nuttige huisdieren definitief goed. Tot nu toe was de fokkerij in het Vlaamse Gewest georganiseerd op basis van wetgeving uit 1992, met afzonderlijke besluiten per diersoort. Het nieuwe fokkerijbesluit brengt alle regelgeving samen in een uniek besluit, volgens de Europese wetgeving, verhelpt problemen door verstrengeling van federale en gewestelijke bepalingen en legt voor alle diersoorten zoveel mogelijk dezelfde voorwaarden op.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 186.000 euro subsidie toe aan Suggnomé vzw in Leuven voor de organisatie van het project 'herstelbemiddeling in de fase van de strafuitvoering'. Via dit project kunnen slachtoffer en gedetineerde een actieve rol spelen in de verdere behandeling van hun zaak en/of in de verwerking van de feiten.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt principieel de regelgeving over kinderopvang, voor wat betreft de bestrijding van discriminatie. Kinderopvangvoorzieningen die een erkenning of een attest van toezicht hebben, mogen 'niet discrimineren op grond van cultuur, maatschappelijke afkomst, nationaliteit, geslacht, geloof of levensovertuiging'. Nu wordt er een aanvulling in de regelgeving voorgesteld met als doel er voor te zorgen dat er in de ruimtes die toegankelijk zijn voor de gezinnen en kinderen geen voorwerpen, symbolen, afbeeldingen of tekenen aanwezig zijn die discriminerend, racistisch, xenofoob, obsceen of onwettelijk zijn. Dit wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2010 zo'n 152.000 euro subsidie toe aan het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw voor de uitvoering van het convenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vzw, ZEBRA vzw en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk over de uitvoering van opdrachten ter verbetering van de opvang van verkeersslachtoffers en hun nabestaanden. Ze neemt akte van het Actieplan 2010 ter zake.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de voorwaarden van de vaststelling, de uitbetaling en de terugvordering van de subsidies van de zorgkassen in het kader van de zorgverzekering. Het wijzigingsbesluit geeft uitvoering aan de richtlijn om de werkingskosten in 2010 niet te indexeren, en kadert aldus in de opgelegde besparingsmaatregelen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde dat een aantal tekstuele onzorgvuldigheden en foute verwijzingen worden gecorrigeerd, stemt de Vlaamse Regering in met de wijziging van het koninklijk besluit over het reglement op de technische eisen waaraan de bromfietsen, de motorfietsen en hun aanhangwagens moeten voldoen. Het gaat om een omzetting van een Europese richtlijn in federale regelgeving met de bedoeling om rekening te kunnen houden met het specifieke gedrag van hybride voertuigen. Hiertoe wordt de testprocedure voor typegoedkeuring van motorvoertuigen met twee of drie wielen aangepast, zowel op vlak van meting van de emissiewaarden van verontreinigende stoffen als op vlak van geluidsmeting, zodat ook voor deze voertuigen voldaan kan worden aan de betreffende normen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de bijzondere bestekken (en hun bijlages) voor de concessie van openbare dienst voor de commerciële uitbating van de luchthaven Oostende-Brugge en van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. De bevoegde minister wordt gelast de verdere onderhandelingen op te volgen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde dat een aantal redactionele, legistieke aanpassingen gebeurt, stemt de Vlaamse Regering in met de wijziging van een koninklijk besluit. Het heeft betrekking op de verhoging van het inschrijvingsgeld voor het examen voor het verkrijgen van het getuigschrift vakbekwaamheid voor personenvervoer over de weg. Dit bedrag wordt in overeenstemming gebracht met het bedrag voor goederenvervoer. Het betreft hier enkel het ongeregeld personenvervoer met autocars.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het gewijzigde koninklijk besluit over het controleapparaat in het wegvervoer (tachograafkaarten). Ten eerste worden de prijzen van de tachograafkaarten verhoogd. Ten tweede wordt er een voorwaarde aangepast voor de aanvrager van de tachograaf.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar subsidiebesluit voor stadsvernieuwingsprojecten. Hierdoor zal er voortaan een jaarlijkse oproep naar stadsvernieuwingsprojecten georganiseerd worden, in plaats van om de drie jaar, en zal de selectie van projecten voortaan in één enkele jureringsfase verlopen. Deze nieuwe regeling biedt meerdere voordelen: ze leidt tot een groter hefboomeffect van het project door een snellere beslissing van de regering over de toekenning van een subsidie en er wordt minder planlast voor de steden gegenereerd. Bovendien zullen de steden zich niet meer genoodzaakt zien 'premature' projecten in te dienen, om de oproep, die er maar eens om de drie jaar komt, niet te missen. Bovendien is er een betere afstemming mogelijk met de jaarlijkse vastleggings- en ordonnanceringskredieten in de Vlaamse begroting. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan haar besluit tot verdeling van de trekkingsrechten 2010 uit het Vlaams Stedenfonds.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent aan bepaalde initiatieven binnen de sector Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut, 2,9 miljoen euro subsidie toe als voorschot op de tegemoetkoming in de loonkosten voor de vier kwartalen van het jaar 2010.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In uitvoering van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over stedenbouwkundige attesten, projectvergaderingen en stedenbouwkundige inlichtingen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen. Het besluit wordt in overeenstemming gebracht met de bepalingen van de Vlaamse Codex voor Ruimtelijke Ordening. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de wijziging van artikel 2 van haar besluit tot vaststelling van de lijst van toelaatbare zonevreemde functiewijzigingen. Het verruimt de mogelijkheden voor de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunnining voor een functiewijziging naar wonen in een voormalig landbouwbedrijf. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege vzw Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, krijgt 240.000 euro subsidie voor de organisatie van de Erfgoeddag 2010 op zondag 25 april. Het thema van deze editie is 'FAKE'. Wat is echt en wat is vals?

Op voorstel van minister Joke Schauvliege vzw Kunst in Huis krijgt een subsidie van 537.000 euro voor haar werking in 2010. De vzw werd eind jaren '70 opgericht als artotheek voor de Vlaamse Gemeenschap. Via een netwerk van ontleenpunten in Vlaanderen biedt Kunst in Huis aan een ruimer publiek de mogelijkheid om tegen een zeer gunstige prijs, kwalitatieve hedendaagse beeldende kunstwerken in huis te halen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kan landelijke cultureel-erfgoedorganisaties voor volkscultuur en landelijke expertisecentra voor cultureel erfgoed subsidiëren. Wegens de budgettaire beperkingen wordt er nu echter beslist 6 subsidie-aanvragen voor de beleidsperiode 2010-2011 niet te honoreren.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met diverse bepalingen over leefmilieu en natuur. Het beoogt technische verbeteringen aan te brengen aan diverse decreten over leefmilieu en natuur. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw & Visserij.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Lieven Top, raadgever van de bevoegde Vlaamse minister, wordt vervangen door Jan Winters, adjunct-kabinetschef van dezelfde minister, als effectief lid van de Nationale Klimaatcommissie.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Volgens het decreet over het volwassenenonderwijs krijgt een centrum voor volwassenenonderwijs onderwijsbevoegdheid op het niveau van de opleidingen. Centra kunnen een procedure volgen voor het uitbreiden van onderwijsbevoegdheid. De Vlaamse Regering keurt nu de uitbreiding van onderwijsbevoegdheid vanaf
1 februari 2010 goed voor 13 centra voor Volwassenenonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet over het volwassenenonderwijs heeft bepaald dat het volwassenenonderwijs modulair georganiseerd wordt. Daardoor moet de personeelsregelgeving worden aangepast, zodat opdrachten van personeelsleden gekoppeld worden aan het criterium 'module' of 'opleiding', in plaats van zoals vroeger aan het criterium 'vak'. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de ambtshalve concordantie, het besluit over de individuele concordantie in het secundair volwassenenonderwijs en het besluit tot vaststelling en indeling van de ambten in de centra voor volwassenenonderwijs.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Met het oog op onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor de basiseducatie keurt de Vlaamse Regering principieel een wijzigingsbesluit en een voorontwerp van decreet goed. Het besluit heeft betrekking op het vastleggen van nieuwe opleidingsprofielen en basiscompetenties en aangepaste eindtermen voor het leergebied wiskunde. Het voorontwerp van decreet bekrachtigt de schrapping en aanpassing van eindtermen voor het leergebied wiskunde.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet over de ondersteunning en stimulering van het (inter-)gemeentelijk en het provinciaal jeugd(werk)beleid bepaalt dat voor elke planperiode twee inhoudelijke prioriteiten moeten worden bepaald. Voor deze planperiode gaat het om brandveiligheidsbeleid en verhoging van de aandacht voor jeugdcultuur. In dit kader worden nu twee besluiten principieel goedgekeurd die bepalen op welke manier de gemeenten kunnen inspelen op deze prioriteiten en hoe ze beroep kunnen doen op de voorbehouden subsidies. Beide uitvoeringsbesluiten worden voor advies voorgelegd bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In uitvoering van het gelijkekansendecreet wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit met de voorwaarden voor de erkenning en de subsidiëring van de gelijkebehandelingsbureaus, ook aangeduid als meldpunten discriminatie. Per werkingsgebied wordt één meldpunt discriminatie erkend, voor een periode van drie jaar.