Ministerraad


Openheid over betaalde dwangsommen

Persbericht | 19-03-2010

Ministeries die dwangsommen moeten betalen omdat zij niet tijdig beslissen, publiceren dat voortaan jaarlijks op hun websites. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Sinds 1 oktober 2009 is de overheid verplicht een dwangsom te betalen wanneer zij niet op tijd een beslissing neemt. Doel hiervan is dat de overheid zo snel mogelijk beslist, bijvoorbeeld op de aanvraag van een vergunning of subsidie of op een bezwaarschrift. Wanneer niet op tijd wordt beslist, kan men de overheid vragen de dwangsom te betalen. Komt er dan binnen twee weken alsnog geen beslissing, dan is de overheid verplicht tot het betalen van een dwangsom. De dwangsom loopt van EUR20 euro per dag voor de eerste twee weken tot maximaal 1.260 euro na 42 dagen.

Het eerste overzicht van de betaalde dwangsommen zal in het voorjaar van 2011 op internet worden gepubliceerd. Hiermee geeft het kabinet uitvoering aan de aangenomen motie Dittrich van juni 2006.