Stadsdeel Amsterdam Centrum


19 maart 2010

---

Groenlinks gaat verder met D66 en PvdA

19 maart 2010
GroenLinks is nu met acht zetels de grootste partij van de stadsdeelraad Centrum. Daarom heeft deze partij de leiding genomen om een bestuur te vormen voor de komende vier jaar. Ook D66 heeft veel zetels gewonnen: van twee naar zeven.
GroenLinks en D66 hebben samen een meerderheid in de raad en zouden dus kunnen gaan `regeren'. Maar dat is een krappe meerderheid, dus zochten ze een derde partij erbij. Met de VVD erbij zou er een grote meerderheid ontstaan, maar toch koos GroenLinks deze week ervoor om verder te praten met de PvdA (vijf zetels) als derde partij, en wel om inhoudelijke redenen.

Zo ontstaat er een `links-liberale' coalitie van drie partijen. Daarmee wordt, aldus GroenLinks, recht gedaan aan de verkiezingsuitslag in de binnenstad. De VVD (zes zetels) en de SP (drie zetels) hadden een constructieve opstelling bij de eerste verkennende gesprekken in de Zuiderkerk. Ze zijn ook uitgenodigd om in gesprek te blijven nu het gaat om het schrijven van een programma voor de komende vier jaar. Onderwerpen als de komende bezuinigingen, de wens tot een andere bestuurscultuur, het project 1012, horeca, terrassen, parkeergarages en voorrang voor fietsers en voetgangers, zullen bij de kop worden gepakt.

Een coalitie van GroenLinks, D66 en PvdA gaat nu verder besprekingen voeren in de Zuiderkerk over een programakkoord. Dat zal plaatsvinden in de Zuiderkerk dinsdag 23 maart en donderdag 25 maart (woensdag 24 maart valt uit). Iedereen is welkom vanaf 19:00 uur, aanvang 19:30 uur.

Verslagen van de plenaire formatiebesprekingen in het bestuursarchief.
---