Gemeente Tiel


Proef herriedagenbeleid wordt definitief beleid

In 2008 en 2009 heeft de gemeente Tiel geëxperimenteerd met het herriedagenbeleid. Het college heeft besloten het experiment om te zetten in definitief beleid. Dit betekent dat iedere horecaondernemer de vrijheid heeft om 12 keer per jaar individuele festiviteiten te organiseren. De collectieve dagen zijn hiermee komen te vervallen.

De horecaondernemers hebben in het verleden regelmatig aangegeven wat meer mogelijkheden te willen hebben om los van de feestdagen live muziek of iets dergelijks te organiseren. Daarom is in 2008 en 2009 besloten om bij wijze van proef de ondernemers hier meer vrijheid in gegeven. Hier is door veel ondernemers gretig gebruik van gemaakt. Van die zijde is dan ook aangedrongen op nieuw beleid dat deze ruimere mogelijkheden formeel maakt. Begin dit jaar zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hun ervaringen tijdens de proefperiodes aan te geven. Daar is weinig gebruik van gemaakt.

Bovendien zijn in de afgelopen periode weinig klachten binnengekomen die te maken hadden met de hoeveelheid herriedagen. In de gevallen dat wel klachten werden ingediend had dit te maken met het feit dat een ondernemer zich niet aan de regels hield of dat er onvoldoende op gehandhaafd werd. Bureau Toezicht en Handhaving is nu in eerste instantie verantwoordelijk voor de handhaving van het herriedagenbeleid, maar ook de politie speelt hier nog zeker een rol in. Gezien de positieve ervaringen bij de ondernemers en het feit dat er weinig kanttekeningen zijn geuit, was er voor het college geen reden om de proef niet om te zetten in definitief beleid.

Voor sportverenigingen en andere (niet-commerciële) recreatieve of maatschappelijke instellingen geldt ook het recht op herriedagen, maar voor deze categorie geldt een andere verdeling. Deze instellingen kunnen vijf keer per jaar op dezelfde wijze als de horeca een herriedag melden. Daarnaast kunnen zij per jaar nog vijf herriedagen plannen, maar dan moet de activiteit wel om uiterlijk 21.00 uur afgelopen zijn.

Herriedag

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat iedere horecaondernemer gebruik kan maken van een herriedag. Dit kan alleen als de ondernemer tenminste 14 dagen voorafgaand aan de activiteit meldt dat de activiteit gaat plaatsvinden. Er hoeft dan geen vergunning verleend te worden. Een herriedag geldt ook uitsluitend in het horecabedrijf. Voor alle activiteiten die buiten plaatsvinden, moet een evenementenvergunning aangevraagd worden.