Gemeente Tiel
Proef herriedagenbeleid wordt definitief beleid
In 2008 en 2009 heeft de gemeente Tiel geëxperimenteerd met het
herriedagenbeleid. Het college heeft besloten het experiment om te
zetten in definitief beleid. Dit betekent dat iedere horecaondernemer
de vrijheid heeft om 12 keer per jaar individuele festiviteiten te
organiseren. De collectieve dagen zijn hiermee komen te vervallen.
De horecaondernemers hebben in het verleden regelmatig aangegeven wat
meer mogelijkheden te willen hebben om los van de feestdagen live
muziek of iets dergelijks te organiseren. Daarom is in 2008 en 2009
besloten om bij wijze van proef de ondernemers hier meer vrijheid in
gegeven. Hier is door veel ondernemers gretig gebruik van gemaakt. Van
die zijde is dan ook aangedrongen op nieuw beleid dat deze ruimere
mogelijkheden formeel maakt. Begin dit jaar zijn belanghebbenden in de
gelegenheid gesteld om hun ervaringen tijdens de proefperiodes aan te
geven. Daar is weinig gebruik van gemaakt.
Bovendien zijn in de afgelopen periode weinig klachten binnengekomen
die te maken hadden met de hoeveelheid herriedagen. In de gevallen dat
wel klachten werden ingediend had dit te maken met het feit dat een
ondernemer zich niet aan de regels hield of dat er onvoldoende op
gehandhaafd werd. Bureau Toezicht en Handhaving is nu in eerste
instantie verantwoordelijk voor de handhaving van het
herriedagenbeleid, maar ook de politie speelt hier nog zeker een rol
in. Gezien de positieve ervaringen bij de ondernemers en het feit dat
er weinig kanttekeningen zijn geuit, was er voor het college geen
reden om de proef niet om te zetten in definitief beleid.
Voor sportverenigingen en andere (niet-commerciële) recreatieve of
maatschappelijke instellingen geldt ook het recht op herriedagen, maar
voor deze categorie geldt een andere verdeling. Deze instellingen
kunnen vijf keer per jaar op dezelfde wijze als de horeca een
herriedag melden. Daarnaast kunnen zij per jaar nog vijf herriedagen
plannen, maar dan moet de activiteit wel om uiterlijk 21.00 uur
afgelopen zijn.
Herriedag
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat iedere
horecaondernemer gebruik kan maken van een herriedag. Dit kan alleen
als de ondernemer tenminste 14 dagen voorafgaand aan de activiteit
meldt dat de activiteit gaat plaatsvinden. Er hoeft dan geen
vergunning verleend te worden. Een herriedag geldt ook uitsluitend in
het horecabedrijf. Voor alle activiteiten die buiten plaatsvinden,
moet een evenementenvergunning aangevraagd worden.