PDL kent persprijs toe aan journalistieke kwaliteit

19/03/2010 15:32

Platform Duurzame Luchtvaart

De PDL-persprijs is een erkenning van kwaliteit. Tijdens het jaarlijkse Schipholdiner (dit jaar op donderdag 14 oktober) wordt alweer de zevende editie van deze journalistieke prijs uitgereikt. Journalisten kunnen hun publicatie(s) of productie(s) tot en met 31 juli inzenden. Ook anderen kunnen een journalist/publicatie/productie nomineren.

Luchtvaart is infrastructuur en onlosmakelijk verbonden met onze samenleving. Effectief luchtvaartbeleid is essentieel voor een verantwoorde en duurzame beschikbaarheid van deze transportvorm. Het Platform Duurzame Luchtvaart (PDL) maakt feiten en informatie over luchtvaart op een begrijpelijke en toegankelijke manier beschikbaar voor politici, beleidsmakers en de Nederlandse burger.

Voor een weloverwogen standpunt over luchtvaart is objectieve, complete en vooral begrijpelijke informatie onmisbaar. Niet alleen voor de luchtvaartdiscussie op politiek niveau, maar zeker ook voor de beeldvorming op publiek niveau. De kwaliteit van de journalistieke berichtgeving over de luchtvaart is dan ook essentieel. De media spelen een belangrijke rol in de beeldvorming over de luchtvaartsector en hebben daarmee direct invloed op het politiek-maatschappelijk draagvlak voor deze sector en op het uiteindelijke luchtvaartbeleid.

Met de PDL-persprijs, voorheen uitgereikt onder de naam PNL-persprijs, stimuleert, herkent én erkent het PDL journalistieke kwaliteit in publicaties of producties met 'luchtvaart', of meer specifiek 'duurzame luchtvaart', als onderwerp.

De persprijs ging in 2009 naar twee FD-journalisten. Kamer van Koophandel-voorzitter Oswald Schwirtz overhandigde tijdens het Schipholdiner de prijs aan Wessel Gossink en Gert van der Have. In 2008 beleefde de PDL-persprijs haar eerste lustrum, dat jaar werd de vijfde editie van deze journalistieke prijs door minister Eurlings uitgereikt aan Ramses Reijerman (AD). In voorgaande jaren werd de persprijs gewonnen door Richard Mooyman (2007, Haarlems Dagblad), Arjen Schreuder (2006, NRC Handelsblad), Alexander Bakker (2005, AD/Rotterdams Dagblad) en Arnold Burlage (2004, Telegraaf).

De voorzitter van de jury is Joop Daalmeijer, in het dagelijks leven algemeen directeur bij de NPS. Overige juryleden zijn Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel Amsterdam), Jan Cocheret (gezagvoerder B777 bij Emirates en ere-voorzitter van het PDL) en Peter Legro (oud-president CEO Transavia Airlines).

Journalisten kunnen hun publicatie(s) of productie(s) tot en met 31 juli 2010 inzenden. Ook anderen kunnen een journalist/publicatie/productie nomineren. Om in aanmerking te komen voor de onderscheiding moet de publicatie of de productie of samenhangende reeks van publicaties of producties verschenen/uitgezonden zijn in de 24 maanden voorafgaande aan 1 augustus 2010. Nominatie is gelimiteerd tot Nederlandstalige en voor een breed publiek toegankelijke publicaties en producties. De publicaties en producties moeten de luchtvaart in Nederland -in de meest ruime zin van het woord- tot onderwerp hebben. Daarnaast moet er aandacht zijn voor beleidspolitieke, maatschappelijke dan wel duurzame kwesties op dit gebied. "Advertorials" zijn uitgesloten van deelname.

Het volledige reglement is op te vragen bij het PDL of te downloaden via www.duurzameluchtvaart.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.duurzameluchtvaart.nl