Openbaar Ministerie

Overvallers veroordeeld tot 3 en 4 jaar gevangenisstraf

19 maart 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en één man tot een gevangenisstraf van drie jaar vanwege gewelddadige woningovervallen. Het Openbaar Ministerie is tevreden met de uitspraak van de rechtbank en voelt zich door de rechtbank gesteund in haar aanpak van overvallen.

De driehoek (politie, gemeente en Openbaar Ministerie) van Amsterdam geeft een hoge prioriteit aan overvallen. Slachtoffers kampen jarenlang met de gevolgen van een overval en voelen zich in hun eigen woning(omgeving) onveilig. Vanwege de impact van de overvallen op de slachtoffers en de blijvende schade die zij ervan ondervinden, eist het Openbaar Ministerie een zo hoog mogelijke straf.

De officier van justitie noemde twee weken geleden de feiten zeer ernstig vanwege het toegepast geweld. Ze eiste tegen twee mannen een gevangenisstraf van drie tot vier jaar. Tegen één van de drie overvallers eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 42 maanden. Hij is door de rechtbank tot 48 maanden veroordeeld.

De rechtbank achtte het, net zoals de officier van justitie, bewezen dat de drie mannen betrokken waren bij twee woningovervallen in Diemen en de Bijlmer. De drie dwongen hun slachtoffers geld en goederen af te geven en hun pinpas met pincode te geven. De slachtoffers werden vastgehouden, terwijl de overvallers met de bankpas van de gedupeerden geld pinden.