Gemeente Eemnes

19-03-2010
Het coalitieprogramma in Eemnes is gereed en ondertekend door de fractievoorzitters van DorpsBelang en PvdA Eemnes. Formateur Cees Manten, voorzitter van DorpsBelang, heeft met alle partijen gesprekken gevoerd en is er met de PvdA goed uitgekomen. De twee partijen hebben samen zeven zetels in de gemeenteraad van Eemnes, die in totaal dertien zetels telt.

De rode draad in het coalitieprogramma is leefbaarheid,duurzaamheid en soberheid. De partijen konden zich snel vinden op de hoofdonderwerpen, maar hebben toch veel tijd gestoken in het akkoord. "We willen een programma waar we de komende raadsperiode goed mee vooruit kunnen en er is een uitstekende basis gelegd voor een hechte en langdurige samenwerking",aldus Cees Manten.

Belangrijke punten in het programma zijn: bescherming van het landschappelijke karakter van Eemnes, het aanleggen van een geluidswal,de verkeersproblematiek,sociale woningbouw met voorrang voor starters en jongeren en bescherming van de kwetsbare doelgroepen.

De coalitie streeft naar een 100% duurzame gemeente, waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen en fair trade belangrijke thema´s zijn. Ook aan de bezuinigingen en de belangrijke keuzes die daarbij gemaakt moeten worden is veel tijd besteed. "Geen enkele gemeente kan nog om de bezuinigingen heen, dus daar moeten wij de ogen niet voor sluiten", licht Manten toe. `' Wij hebben gekozen voor posten die de burger zo min mogelijk raken en bijvoorbeeld de politiesurveillant en de Hilt kunnen sparen.
Aan de voorzieningen voor de kwetsbaarste doelgroepen wordt niet getornd.

De coalitiepartners willen zo snel mogelijk aan de slag en vervroegen de geplande raadsvergadering in april a.s.
Daarnaast willen de partijen hun belofte nakomen om beter met de burgers te communiceren. Zo zal het initiatief worden genomen om in april een eerste informatiebijeenkomst te organiseren , waarin het coalitieprogramma door de fracties zal worden toegelicht en de Eemnessers vragen kunnen stellen.

"We verheugen ons op de samenwerking en hebben alle vertrouwen in een goede en slagvaardige coalitie. Hopelijk vormt het coalitieakkoord een belangrijke inspiratiebron voor alle raadsleden", besluit Cees Manten. De wethoudersposten - drie parttime functies - worden ingevuld door de wethouders van DorpsBelang: Eddy van IJken en Mieke Schouten-de Boer en van de PvdA: Bram Wondergem.