GroenLinks

Maak een einde aan tekort studentenhuisvesting

Vrijdag 19 maart 2010, 13:24u - Ineke van Gent

* studentenhuisvesting

Maak een einde aan tekort studentenhuisvesting

GroenLinks wil dat er een einde komt aan het tekort aan studentenhuisvesting en te hoge kamerhuurprijzen. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent roept demissionair minister van Middelkoop op om snel met een actieplan te komen.

Volgens van Gent moet het tekort aan studentenhuisvesting aangepakt worden door een transformatie van leegstaande kantoren en huurtoeslag. Opnieuw stijgen de kamerhuren en de wachtlijsten voor kamers.

Van Gent: "Die b achter het huisnummer staat mij nog te vaak voor bezemkast. Dit moet nu echt maar eens afgelopen zijn."

Met name in grote steden is huisvesting een probleem, niet alleen voor studenten. Er is een gebrek aan ruimte en herstructurering is kostbaar.

"De oplossing is dichterbij dan wordt gedacht. Er staan miljoenen vierkante meters aan leegstaande kantoren te wachten op bewoners. Daarnaast moet bouwen voor studenten door woningbouwcorporaties aantrekkelijker worden gemaakt door het verstrekken van huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimte, aldus Van Gent.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent GroenLinks aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie over het stijgen van de kamerprijzen voor studenten


1) Heeft u kennis kunnen nemen van het artikel `Kamerprijzen weer gestegen' van 16 maart 2010 op www.nu.nl?

2) Kunt u, met de wetenschap dat eind vorig jaar al 40% van de studenten teveel huur betaalden, een reactie geven op het feit dat de gemiddelde huurprijs opnieuw gestegen is met 4,4%?
3) Kunt u een reactie geven op het feit dat de gemiddelde kamerhuurprijs van EUR 356,00 zo'n EUR 100,00 boven het te ontvangen bedrag aan uitwonende basisbeurs ligt?

4) Deelt u de mening dat er in de bovengenoemde situatie sprake is van een financiële onbalans voor uitwonende studenten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke actie gaat u hierin ondernemen?
5) Kunt u de vraag naar studentenhuisvesting en het aanbod ervan in Nederland in kaart brengen? Zo nee, waarom niet?
6) Deelt u de mening dat het gebrek aan onzelfstandige woningen van corporaties/soortgelijke organisaties en huurtoeslag studenten dwingt om bij de steeds duurder wordende particuliere sector te gaan huren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke actie gaat u hier ondernemen?
7) Deelt u de mening dat transformatie van leegstaande kantoorpanden een grote bijdrage zou kunnen leveren aan het tekort aan studentenhuisvesting, met name in grote steden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer kunnen wij van u een actieplan hierop verwachten?
8) Welke stappen gaat u ondernemen om het problematische studentenhuisvestingstekort en de hoge huurprijzen aan te pakken?
9) Bent u bereidt om in samenwerking met de minister van Onderwijs, Cultuur en Sport de studentenhuisvesting een structurele plaats te geven in het beleid en op de begroting van beide ministeries? Zo nee, waarom niet?