ProRail

Persbericht

19-03-2010

Eerste draagkolom van 19 ton geplaatst op Rotterdam Centraal

Vanochtend is de eerste Y-vormige draagkolom op Rotterdam Centraal geplaatst. Deze kolom is negentien ton zwaar en twaalf meter hoog en is de eerste in een reeks van acht die de komende weken wordt geplaatst op perron 2 van Rotterdam Centraal. De gehele nieuwe integrale sporenkap, die in opdracht van ProRail wordt gebouwd, zal door 48 van deze kolommen gedragen gaan worden.

Plaatsing eerste Y kolom Rotterdam Centraal Op 20 februari 2010 is aannemer Mobilis begonnen met de bouwwerkzaamheden aan perron 2. Sindsdien zijn de oude stationskappen verwijderd en zijn de funderingen voor de nieuwe kapconstructie gemaakt.

De nieuwe sporenkap wordt gebouwd in zes bouwrondes. Elke ronde bestaat telkens uit twee fasen. De eerste fase is de perronfase en telt ongeveer acht weken. Hierin wordt een compleet perron gerenoveerd en worden de Y-vormige draagkolommen op het perron geplaatst. Daarna volgt de tunnel- en dakfase. In deze fase, die dertien weken duurt, wordt een gedeelte van de nieuwe reizigerspassage onder de sporen gemaakt en een gedeelte van de nieuwe sporenkap boven de sporen gesloten. De reizigerspassage wordt verbreed van de huidige 9 meter naar 49 meter.