Ingezonden persbericht

Nieuws uit het SieboldHuis

Samenwerking SieboldHuis en de Tsuyama Archives of Western Learning

Op 19 maart is in Tsuyama, Japan, een verklaring tot samenwerking ondertekend tussen het SieboldHuis en de Tsuyama Archives of Western Learning. De samenwerking is gericht op de uitwisseling van informatie en samenwerking voor projecten die voor beide instanties interessant zijn. De ondertekening vond plaats op de dag van de officiële opening van het nieuwe onderkomen van het Japanse museum en trok veel aandacht van de pers (8 camerateams en 7 fotografen). De bijeenkomst werd onder andere bijgewoond door de Nederlandse Ambassadeur in Japan, de Consul Generaal en de burgemeester van Tsuyama.

Siebold wordt in Japan vereerd als de arts die aan het begin van de 19e eeuw de westerse medische wetenschap op praktisch niveau geïntroduceerd heeft. Dit feit staat in vrijwel alle Japanse schoolboeken waardoor de in Duitsland geboren Siebold in Japan de bekendste Hollander' in Japan is. Japan was in deze periode afgesloten van de rest van de wereld; van de westerse landen had alleen Holland via Deshima in Nagasaki toegang tot het mysterieuze land van de shogun. Ook kennis over andere 'westerse'vakgebieden zoals scheikunde, botanie en natuurkunde vond via Nederland ingang in Japan. Dit gebeurde door Nederlandstalige boeken die door tolken in het Japans vertaald werden en vervolgens door wetenschappers bestudeerd. Deze studie werd 'Rangaku''(Hollandologie) of 'Yougaku''(westerse studiën) genoemd. Talloze woorden uit het Nederlands vonden op deze manier hun weg naar het Japans.

De Tsuyama Archives of Western Learning bezit een grote collectie materialen die te maken hebben met de bestudering van de westerse studiën. Zowel Nederlandse boeken als Japanse vertalingen daarvan, medische- en meetinstrumenten, en veel informatie over de Japanse wetenschappers die zich hiermee bezig hielden. Het laatste is aanleiding geweest tot de stichting van het museum: een aantal belangrijke Hollandologen'komt uit Tsuyama en er is dus veel terug te vinden over deze interessante kennisuitwisseling tussen Nederland en Japan.