Ingezonden persbericht

Beneluxparlement: Helft geneesmiddelen op internet is nep

Helft geneesmiddelen op internet is namaak

De aankoop van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, zoals hormonen, op het internet vormt een ernstig risico voor de gezondheid. De helft is namaak, bevat geen werkzame bestanddelen of is zelfs ronduit giftig. In België alleen is de zwarte markt aan geneesmiddelen goed voor 135 miljoen euro. 10% van de Nederlanders koopt, zonder enig voorschrift, voorschriftgeneesmiddelen op het internet.

Het Beneluxparlement wil daarom een betere opsporing en zwaardere straffen op de namaak van geneesmiddelen. Brengen die maatregelen geen zoden aan de dijk, dan pleit het Beneluxparlement, in het belang van de volksgezondheid, zelfs voor een uitzondering op het principe van het vrije verkeer van goederen in de Europese Unie.

Ondertussen moet het legale circuit van geneesmiddelen volgens het Beneluxparlement worden ondersteund dankzij de invoering van een systeem van veilige codering, een veiligheidslabel en een website met de lijst van geregistreerde internet-apotheken. In België loopt hierover sedert vier jaar een project in de apotheken.

Het voorstel van aanbeveling kwam tot stand in de commissies voor Duurzame ontwikkeling (voorzitter: Maya Detiège, sp.a) en voor Justitie en Binnenlandse zaken (voorzitter: Frans Weekers, VVD).

Het Beneluxparlement bespreekt en stemt over deze aanbeveling op zaterdag 20 december 2010. Vervolgens ontvangt het Benelux-ministercomité de tekst.

Samen vlotter rampen bestrijden

In het voorstel van aanbeveling over grensoverschrijdende rampenbestrijding worden de Beneluxregeringen gevraagd om de knelpunten daarbij op te lijsten, er oplossingen voor te vinden en het Beneluxparlement hierover jaarlijks te informeren.

Zo bemoeilijken de verschillen tussen de communicatiesystemen van de nationale hulpdiensten (het Belgische Astrid en het Nederlandse C2000) de samenwerking. Zo erkent het andere land de diploma's van hulpverleners niet, zodat Belgische brandweerduikers bij voorbeeld niet worden ingezet bij waterongevallen in Nederland. Tijdens de verschillende hoorzittingen kwamen nog andere problemen aan bod (zie punt 5. op de agenda http://www.benelux-parl.org/html/NL/agenda/tijdschema.htm ). Op vrijdag 19 december 2010 om 15 uur reageert Annemie TURTELBOOM, de Belgische federale minister voor Binnenlandse zaken, voor de leden van het Beneluxparlement.

Deze aanbeveling wordt op vrijdag 15 maart 2010 besproken. Na aanneming ervan wordt ze voorgelegd aan het Benelux-ministercomité.

Het Beneluxparlement bestaat uit 49 leden. De 21 Nederlanders worden aangewezen door de Staten-generaal, de 21 Belgen zijn lid van een van de parlementaire assemblees en de 7 Luxemburgers zijn lid van de Chambre des Députés.

Het Beneluxparlement heeft een adviserende bevoegdheid. Het ligt aan de oorsprong van concrete maatregelen die invloed hebben op het dagelijkse leven. Soms worden ze doorgevoerd op Europees niveau. Een voorbeeld is de Schengen-zone). Het laatste wapenfeit is de ambulance-overeenkomst tussen België en Nederland.