GroenLinks

GroenLinks wil landelijk verbod op megastallen

19 maart 2010

In Noord-Brabant wordt vandaag een burgerinitiatief tegen megastallen in de provincie behandeld. GroenLinks wil een landelijk verbod op deze stallen en doet begin april daarvoor een voorstel in de Tweede Kamer. Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi moet er een einde komen aan de situatie waarin elke provincie zijn eigen koers vaart en dat het milieu ernstige schade oploopt.

Veel boeren willen helemaal geen megastallen bouwen. Het is voor hen ook eerlijker als iedereen hetzelfde behandeld wordt. Bovendien zijn de megastallen een ramp voor het milieu, vanwege de enorme mestoverschotten, grootschalige import van veevoer en aantasting van het landschap. Dit zijn hele belangrijke redenen om nu een nationaal verbod in te stellen, zegt Dibi.

Schaalvergroting en intensivering vergroten de kansen op nare ziektes als de Q-koorts. Alleen al in Noord-Brabant staan er dertig uitbreidingen op stapel.

Dibi: Als we er nu geen stokje voor steken, dan worden boeren om te kunnen blijven concurreren gedwongen om zon megastal te beginnen. We moeten naar minder dieren in plaats van naar meer. Dat is niet alleen in het belang van dier en milieu, maar ook de veehouders zelf hebben daar belang bij.

GroenLinks wil het verbod regelen in de uitwerking van de Nota Ruimte, die begin april door de Kamer wordt besproken. Nu het kabinet is gevallen, heeft de Kamer eindelijk de handen vrij op te komen voor dierenwelzijn en het milieu en volksgezondheid. Er is dus ruimte voor een Kamermeerderheid, aldus Dibi.