Gemeente Apeldoorn
Website www.apeldoornendeoorlog.nl online

Vanaf deze week is de website www.apeldoornendeoorlog.nl online. Een website met alle informatie over Apeldoorn en de Tweede Wereldoorlog. Met monumenten, herdenkingen, vieringen, educatief materiaal, boeken, links, foto's en film. Belangrijk onderdeel van de site vormt het overzicht met alle activiteiten in Apeldoorn in het kader van 65 jaar bevrijding.

Via apeldoornendeoorlog.nl kunnen contacten worden gelegd met 'ervaringsdeskundigen' die in de klas kunnen vertellen over de oorlog. De jeugd kan er kennis nemen van het verleden, ouderen kunnen zien dat hun (vaak ingrijpende) ervaringen niet vergeten worden. Belangrijk onderdeel van de website is dan ook een prikbord waarop reacties, vragen en gedachten geplaatst kunnen worden.

De nieuwe website van de Stichting Bevrijding '45 maakt eveneens deel uit van apeldoornendeoorlog.nl. Speciaal voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar is er de website jijendeoorlog.nl als onderdeel van apeldoornendeoorlog.nl. Hier kan de jonge generatie gedichten, verhalen, foto's en tekeningen plaatsen. Verder kunnen scholen ervaringen delen die zij hebben opgedaan bij bijvoorbeeld de adoptie van een oorlogsmonument of het onderhouden van oorlogsgraven.

Hoogtepunten bevrijding

Op zondag 9 mei komen - met name Canadese - veteranen voor de nationale parade naar Apeldoorn om 65 jaar bevrijding te vieren. Dit jaar eindigt de parade met een Liberation Festival in Omnisport dat voor belangstellenden gratis toegankelijk is. De NOS zendt die dag om 18.10 uur een samenvatting uit van beide evenementen.

Aangezien verwacht mag worden dat het de laatste keer is dat de Canadese en andere geallieerde veteranen in grote aantallen naar Nederland komen, is het de opzet om met het Liberation Festival de "bevrijdingsfakkel" over te dragen aan de jeugd. De jeugdconferentie zoals die van 29 april tot en met 8 mei wordt gehouden is hiervoor eveneens een eerste aanzet. Aan deze jeugdconferentie doen jongeren mee uit Canada, Frankrijk, Denemarken, Engeland, Duitsland, Indonesië, China, Letland, Australië en Bosnië.