Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie teleurgesteld in Provinciale Staten Brabant
Onvoldoende steun voor burgerinitiatief 'Megastallen Nee'
Totaalverbod megastallen van de baan

's-Hertogenbosch, 19 maart 2010 - In de Provinciale Staten van Brabant is onvoldoende steun voor het burgerinitiatief 'Megastallen Nee'. 33.000 Brabanders hebben de Statenleden niet kunnen overtuigen een totaalverbod in te stellen voor veefabrieken op het Brabantse platteland. Milieudefensie is teleurgesteld. Natasja Oerlemans, woordvoerder Landbouw en Voedsel: "Juist in Brabant is een stop op veefabrieken hard nodig. De resultaten van het onderzoek naar de gezondheidsrisico's van de vee-industrie zijn nog niet eens bekend. En eerdere onderzoeken geven aan dat megastallen een potentiële tijdbom zijn voor dierziekten die ook besmettelijk zijn voor mensen. De economische belangen van een kleine groep vee-industriëlen prevaleren boven de belangen van burgers. We gaan door met onze strijd."

De provincie Brabant wil wel grenzen stellen aan de omvang van veebedrijven. Oerlemans: "Het voorstel van de provincie is echter zo beperkt en kent zoveel uitzonderingen dat het nauwelijks zoden aan de dijk zet. Dit doet geen recht aan de terechte zorgen van de Brabantse burger."

Het burgerinitiatief heeft er wel toe geleid dat de komst van megastallen zwaar onder vuur ligt. In de afgelopen maanden keerden steeds meer burgers en belangenorganisaties zich tegen de schaalvergroting in de veehouderij. Milieudefensie verwacht dat de groeiende onrust bij burgers over de gezondheidsrisico's van de vee-industrie er toe zal leiden dat ook de landelijke politiek in actie komt.

Oerlemans: "Doorgaan met intensivering is onhoudbaar. De risico's voor milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid zijn te groot. Ook het provinciebestuur in Brabant erkent de problemen, maar neemt vooralsnog niet de noodzakelijke maatregelen. Ik zie de discussie van vandaag als een start van een totale herziening van de vee-industrie in Nederland."