Provincie Overijssel
Vrijdag 19 maart 2010

Provincie neemt verantwoordelijkheid voor Natura 2000 en landbouw

De afgelopen maanden is intensief samengewerkt tussen de Natuur- en Milieuorganisaties, Landbouworganisaties en de provincie Overijssel om tot een gezamenlijk kader te komen voor Natura 2000 en depositie van stikstof van veehouderijen.

Het doel van het kader is om de vergunningverlening voor veehouderijen weer te kunnen hervatten en tegelijkertijd een proces in gang te zetten dat gericht is op het realiseren van de natuuropgaven in de waardevolle Natura 2000 gebieden.

De partijen zijn in goed overleg ver gekomen, maar op 11 maart werd al duidelijk dat volledige overeenstemming tussen de partijen niet haalbaar zou zijn.
Op 19 maart vond een afrondend overleg plaats. Hier zijn nog diverse punten van de maatschappelijke partijen besproken. Deze punten worden uitgewerkt en meegenomen in het provinciale kader, waarover GS medio april een besluit zullen nemen.
Bij LTO resteren nog twee belangrijke punten van bezwaar. Deze hebben betrekking op het toepassen van een gecorrigeerd emissieplafond op bedrijfsniveau, en de definitie van het bestaande gebruik. Men vreest voor de financiële gevolgen voor vooral de intensieve veehouderij. LTO hecht dan ook zeer aan inzet van voldoende middelen voor stimuleringsbeleid.
De Natuur- en Milieuorganisaties zien wat voorligt als wat minimaal nodig is om de natuurdoelen te halen en voldoende is om geen bezwaar te maken tegen vergunningen. Ook pleiten zij voor inzet van middelen voor effectgerichte maatregelen in natuurgebieden om de gevolgen van stikstofdepositie tegen te gaan.
Gedeputeerde Piet Jansen had liever een volledig compromis gezien, maar is desondanks heel tevreden met de wijze waarop met elkaar gecommuniceerd is. "Met respect voor elkaars standpunten is intensief van gedachten gewisseld om tot oplossingen te komen voor zowel landbouw als natuur. Als provincie zullen wij nu onze verantwoordelijkheid nemen. Een ding staat voor mij als een paal boven water: de vergunningverlening voor agrarische bedrijven moet weer op gang komen. Dit is ook van groot belang voor het draagvlak voor Natura 2000. Natuur moet weer iets leuks worden voor iedereen."