Gemeente Utrecht

Armen uit de mouwen voor armoedebestrijding

2010 is het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en de gemeente Utrecht doet mee. Samen met de armoedecoalitie organiseert de gemeente op maandag 22 maart een manifestatie voor alle lokale partners. Dat betekent de armen uit de mouwen om de samenwerking binnen het armoedebeleid te versterken en een aanzet te geven voor een Utrechtse sociale agenda.

Landelijke stedenestafette
De manifestatie is onderdeel van een landelijke stedenestafette; een initiatief van Movisie, het Verwey-Jonker instituut, de Sociale Alliantie, Divosa en de gemeente Utrecht. Dertig gemeenten, waaronder Utrecht, doen mee aan de stedenestafette en grijpen het Europese armoedejaar aan om aandacht voor de armoedeproblematiek te vragen. Eind januari gaf staatssecretaris Klijnsma het estafettestokje uit Europa door aan wethouder Marka Spit om in Utrecht aan de slag te gaan. Marka Spit: "Voor ons dé gelegenheid om te laten zien dat het ook voor Utrecht zaak is en blijft om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden. Onze aandacht hiervoor en daadwerkelijke inzet blijft nodig!"

Utrechtse aanpak
De aankomende armoedemanifestatie in het toepasselijke Geldmuseum is een van de Utrechtse initiatieven. Maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van minima uit Utrecht zijn uitgenodigd om mee te denken en vooral mee te doen. Het doel is om samen concrete stappen te zetten om de onderlinge samenwerking te versterken zodat armoede beter wordt aangepakt. Er wordt een divers gezelschap verwacht, waaronder vertegenwoordigers van ouderenbonden, de Kliëntenraad, wijkwelzijnsorganisaties, de lokale vakbond, opvanginstellingen, de Utrechtse Pluspunten en verschillende fondsen voor minima.

Initiatieven uitspreiden over hele stad
Er bestaan al tal van mooie initiatieven in de wijken die ook elders in de stad kunnen werken. Het is de bedoeling om tijdens de armoedemanifestatie aan de hand van allerlei praktijkvoorbeelden te leren van elkaars aanpak en tot concrete afspraken te komen. De lokale opbrengsten van de stedenestafette zullen aan het einde van dit jaar tijdens de slotconferentie van het Europese Jaar aan landelijke en Europese stakeholders worden gepresenteerd.