Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer steekt de handen uit de mouwen

De lente hangt weer in de lucht. Zoetermeer houdt een grootschalige schoonmaakactie tijdens de week van NederlandSchoon van maandag 15 tot en met vrijdag 19 maart. Basisscholen, ambtenaren, wethouders en raadsleden steken de handen uit de mouwen om het zwerfvuil op te ruimen en het buurtgroen op te knappen. De week wordt afgesloten met de Landelijke Opschoondag op 20 maart. Ook inwoners zijn dan van harte welkom mee te helpen hun buurt schoon te maken.

Opruimestafette
Zoetermeerse basisscholen houden een opruimestafette tijden de week van NederlandSchoon. Patrick van Domburg geeft het startsein bij de basisscholen De Prinsenhof en 't Schrijverke. De schoolkinderen worden geholpen door twee pony's. Zij dragen afvalmanden op hun rug. Van Domburg overhandigt de gouden vuilknijper, die als estafettestokje kriskras door Zoetermeer gaat, van de ene school naar de andere. Zo maken zij de directe omgeving van hun school schoon.

Jongeren prikken ook vuil
Evenals vorig jaar doet het Alfrink College mee aan de week van NederlandSchoon. In totaal ruimen 150 leerlingen donderdag 18 maart het zwerfvuil op in de omgeving van hun school.

Hulp uit Den Haag
Medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag komen vrijdag 19 maart in het kader van NederlandSchoon naar onze stad om zwerfvuil op te ruimen om te benadrukken dat schoner ook veiliger is. Zij gaan in bootjes op de Dobbe om daar het vuil uit het water te vissen en vuil prikken in het Stadshart.

Landelijke Opschoondag
Zaterdag 20 maart is de Landelijke Opschoondag en vinden er in alle wijken van Zoetermeer opruimacties plaats. Buurtbewoners kunnen hieraan deelnemen. De wijkwethouders helpen mee op deze dag. Ook raadsleden ruimen zwerfvuil op in de wijken Palenstein, Seghwaert en Buytenwegh. Zij doen mee aan NL Doet, dat in Zoetermeer in het teken staat van NederlandSchoon. Duizenden mensen doen jaarlijks mee aan NL Doet, voorheen Make a Difference Day, om de handen uit de mouwen te steken voor de samenleving.

Plusproject zwerfafval
De gemeente is het 'plusproject zwerfafval' gestart om aandacht te vragen voor het probleem rond zwerfafval. In de week van NederlandSchoon voert het team Handhaving van de gemeente controleacties uit bij winkelcentra en mensen aanspreken als zij afval op straat gooien. Daarnaast start in deze week een campagne gericht op jongeren met als boodschap: 'Laat zien hoe jouw winkelcentrum schoon kan worden én blijven'. De PLeysierschool en het Oranje Nassau College werken mee aan deze campagne.

Het volledige programma staat op www.zoetermeer.nl/NederlandSchoon.