Raad van State


vrijdag 19 maart 2010
10.45 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om maatregelen te treffen tegen bouw- en aanlegwerkzaamheden aan de Mauritskade in Den Haag. Op dat terrein legt een vastgoedbedrijf een parkeerkelder aan onder een toekomstig fitnesscentrum met zwembad. Panorama Mesdag B.V. had om de maatregelen verzocht. Op het naastgelegen perceel staat haar museum dat onder meer bestaat uit een rotondegebouw. Dat is een op staal gefundeerde constructie, die wordt overspannen door een lichte stalen spantconstructie. Het rotondegebouw en het panoramaschilderij van Mesdag dat daarin hangt zijn allebei aangewezen als Rijksmonument. In de bouwvergunning staat wat de maximale rotatie van het gebouw mag zijn. Bij enkele kolommen waarop het rotondegebouw rust, hebben zogenoemde zettingen plaatsgevonden. Panorama Mesdag B.V. vreest voor onherstelbare schade aan zowel het schilderij als het gebouw als de werkzaamheden mogen doorgaan. Volgens haar zijn die werkzaamheden in strijd met de bouwvergunning en de Monumentenwet. Het gemeentebestuur bestrijdt dit. Verder zouden er geen beschadigingen zijn aan het rotondegebouw. De rechtbank in Den Haag heeft in juli 2009 een eerder beroep van Panorama Mesdag B.V. ongegrond verklaard. (zaaknummer 200905973/1)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Sportcomplex 't Meijerink' van de gemeente Zutphen. Het plan maakt de aanleg van vier nieuwe voetbalvelden mogelijk voor de voetbalvereniging 'FC Zutphen' ten zuiden van de woonwijk Leesten. Meerdere omwonenden zijn tegen de komst van de nieuwe velden. Zij zijn bang dat de hoogspanningsmasten die boven de voetbalvelden hangen, schade aan de gezondheid van de voetballende kinderen veroorzaken. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State oordeelde al over een eerder goedkeuringsbesluit van het bestemmingsplan. Die uitspraak van 19 september 2007 met zaaknummer 200606819/1 is te vinden op deze site. De Raad van State heeft toen het bestemmingsplan vernietigd en naar aanleiding daarvan heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Dat is het besluit waar de zitting vandaag over gaat. (zaaknummer 200905161/1)

14.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan Eventpoint Outdoor voor buitensportactiviteiten op een terrein aan De Bijland in Rijnwaarden. Een nabijgelegen restauranthouder uit Tolkamer is het niet eens met de vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is bang dat de natuur en het landschap als gevolg van de activiteiten worden aangetast. (zaaknummer 200900552/1)

14.45 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zeeland om maatregelen te treffen tegen werkzaamheden aan het dijktraject Nijs-/Hoogland-/Ser Arends-/Schor van Molenpolder (Kop van Ossenisse) in het Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe. Het gaat om het versterken van de steenbekleding van het dijktraject. Het provinciebestuur heeft al eerder voor de werkzaamheden een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet verleend aan het Waterschap Zeeuwse Eilanden. In de vergunning is onder meer bepaald dat delen van het traject met hekken moeten worden afgesloten en zo niet meer toegankelijk zijn voor publiek. Naar aanleiding van bezwaren van omwonenden zijn de hekken weggehaald. De Vogelbescherming Nederland vindt dat de werkzaamheden worden uitgevoerd in strijd met de vergunning, doordat de hekken er niet meer staan terwijl de werkzaamheden toch worden uitgevoerd. De vogels die het natuurgebied als rustgebied gebruiken worden verstoord, aldus de Vogelbescherming. Daarom is zij het er niet me eens dat het provinciebestuur geen maatregelen wil nemen en heeft zij een bezwaarschrift ingediend bij het provinciebestuur. In afwachting van de behandeling hiervan door het provinciebestuur verzoekt de Vogelbescherming de Raad van State te bepalen dat de hekken voorlopig worden terugplaatst. (zaaknummer 201000662/1)