Ingezonden persbericht


Persbericht ROVER
19 maart 2010

ROVER roept studenten op tot actie wegens chipkaart

De staatssecretaris en het ministerie van OCW lijken slecht geïnformeerd over de wantoestanden rond de OV-Studentenchipkaart. Dit schrijft Reizigersvereniging ROVER vrijdag in een brief aan staatssecretaris Van Bijsterveldt. ROVER roept studenten op om massaal het ministerie te mailen met hun verhalen en overzicht van gemaakte kosten aan treinkaarten en dure telefoongesprekken. Studenten kunnen de benodigde emailadressen vinden op de website van ROVER.

Via het OV-Loket en de eigen site bereikte ROVER zo'n 300 klachten van studenten met grote problemen sinds het verplichte gebruik van de chipkaart. Deze studenten maken hoge kosten aan treinkaartjes en aan vele telefoongesprekken waarbij ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. "De verhalen van deze mensen zijn schrijnend", aldus ROVER, "vaak zijn studenten al maanden bezig en zij worden door niemand verder geholpen maar krijgen nu wel de rekening van deze slechte prestaties gepresenteerd".

"Het is onduidelijk waar de studenten heen moeten om hun kosten te declareren", zo schrijft ROVER aan de Tweede Kamer, "en aangezien het ministerie van OCW verantwoordelijk is voor de wantoestanden rond de chipkaart moet het ministerie desnoods zelf de reiskosten van studenten maar vergoeden". ROVER ziet het vooral als de taak van de Dienst Uitvoering Onderwijs om studenten te compenseren. "Laat ze zelf maar uitvechten welke partij verwijtbaar is, dat kun je niet op de student afschuiven".

Tijdens het vragenuur OV-chipkaart in de Tweede Kamer wekte staatssecretaris Van Bijsterveldt niet de indruk dat zij zich de invoeringsproblematiek rond de studentenchipkaart sterk aantrekt. Om deze reden roept ROVER gedupeerde studenten op om de staatssecretaris en het ministerie een overzicht te sturen van hun ervaringen en de ten onrechte gemaakte kosten. De reizigersvereniging hoopt dat het ministerie hierdoor een beeld krijgt van de werkelijke omvang van de problemen. De adressen zijn beschikbaar via de website van ROVER.

NB.
Contact met ROVER: