Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Grafheuvel hersteld in Gasterse Duinen

In samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap en met een financiële bijdrage uit de Provinciale Subsidieverordening Inrichting Landelijk Gebied (ILG) en Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Archeologische Monumentenwacht (AMW) het afgelopen jaar enkele beschadigde grafheuvels op terreinen van het Drentse Landschap in ere hersteld. De grafheuvel in de Gasterse Duinen in het Nationaal Park Drentsche Aa was als laatste aan de beurt.

Vóór het herstel liepen veel recreanten ongetwijfeld zo aan de heuvel voorbij zonder deze als zodanig te herkennen. Door omvangrijke vergravingen en enkele grote diergangen in het centrum had de heuvel eerder iets weg van een maankrater dan van een grafheuvel. Daarom is de grafheuvel nu onder archeologische begeleiding van de AMW weer opgevuld met zand en afgedekt met graszoden en heideplaggen, zodat de nog aanwezige informatie voor de toekomst bewaard blijft. En je loopt er niet meer zo snel achteloos aan voorbij; de grafheuvel is weer een grafheuvel!

Gezien de omvang van de grafheuvel is het waarschijnlijk dat de heuvel in de overgang van de Nieuwe Steentijd naar de Bronstijd is opgeworpen, wat betekent dat de grafheuvel zo'n 3.000 jaar oud is. Pas na archeologisch onderzoek kan duidelijk worden of deze datering echt klopt. Samen met de Archeologische Monumentenwacht zorgt het Drentse Landschap voor het behoud van de grafheuvel, waardoor toekomstige generaties de mogelijkheid hebben de nog onbeantwoorde vragen beantwoord te krijgen.

Door het herstel is niet alleen het behoud van de archeologische waarde veiliggesteld, maar ook de samenhang met het omringende cultuurhistorisch rijke landschap is weer zichtbaar. De grafheuvel ligt namelijk midden in een groot karrensporenveld. Deze karrensporen maakten deel uit van de karroute tussen Coevorden en Groningen en buigen aan weerszijden om de grafheuvel heen. De karrensporen zijn als geulen in het landschap ook nog goed herkenbaar in het natuurgebied. Buiten de Middeleeuwse karrensporen is ook een recenter cultuurhistorisch relict zichtbaar: aan de noordwestkant van de grafheuvel liggen direct buiten de voet namelijk drie walletjes. Vermoed wordt dat deze met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben.

De Archeologische Monumentenwacht zet zich al bijna 20 jaar in voor het behoud en beheer van archeologische terreinen. De kerntaken van de AMW zijn het beschrijven en regelmatig monitoren van archeologische terreinen. Daarnaast geven wij advies en begeleiden wij projecten zoals het herstel van grafheuvels in Drenthe.