Trots op Nederland

Nieuws

18 mrt 2010 | Debat Gouda

Voorzitter,

EUR 1.750 in de gemeente Gouda, is dit een onderwerp om in de Kamer te bespreken? Het onderwerp is dat op zich niet, maar wel het principe dat daarachter zit. Het principe dat slecht gedrag in Nederland wordt beloond, dat het vaak lijkt alsof wij twee soorten wetten hebben: wetten die gelden voor autochtone en allochtone mensen en al diegenen die goedwillend zijn en wetten die gelden voor degenen die niet mee willen doen. Dat zijn wetten die ertoe leiden dat Marokkaans tuig als het wat heeft gedaan, als het iemand met keiharde sneeuwballen heeft bekogeld, heeft mishandeld, noem maar op, met een "pv-tje", met een proces-verbaal na twee uur weer op straat staat en weer doorgaat met zijn praktijken.
Zo kan ik doorgaan, want dit herhaalt zich en herhaalt zich.

Wij praten hier heel veel over veiligheidsproblemen en dus over Marokkaans tuig, want dat is ongeveer vijftien keer zo vaak crimineel als autochtone jongens. Laten we er nu eens mee stoppen om dat te ontkennen. Kanaleneiland in Utrecht is misschien een mooie toekomstige uitdaging voor de heer Depla: zorg dat de problemen daar worden opgelost. Als je kijkt naar Culemborg en vandaag naar Gouda!

Trots op Nederland doet wél mee in Gouda en ik ben blij dat onze vertegenwoordiger in de gemeente hier aanwezig is. Want zo hoort het te zijn, de plaatselijke en de landelijke politiek dienen de handen in elkaar te slaan om de problemen op te lossen.

Ik heb een aantal vragen voor de minister.
Laten wij hopen dat deze demissionaire minister in de korte periode dat hij de mooie portefeuille Integratie mag doen ook laat zien dat hij spierballen heeft.
Wat is er gebeurd met de mensen die slachtoffer waren van die ijsballen? Hebben zij ook een feestje gekregen? Hebben zij ook een cadeaubon thuis gekregen om het leed te verzachten? Wat is er eigenlijk voor hen gebeurd? Hoeveel aanhoudingen zijn er gedaan in de periode voor kerst en hoeveel jongens zijn daadwerkelijk voor de rechter verschenen?

De burgemeester heeft een mooie brief geschreven aan de Tweede Kamer, maar daaruit word je niet echt veel wijzer. Tientallen jongens hebben meegedaan, tientallen jongens die crimineel waren, slechts een paar zijn er maar voor de rechter geweest. Ik zou graag de concrete aantallen willen horen.
Welke activiteiten zijn er precies georganiseerd? Voor hoeveel jongens? Hoeveel hebben er echt meegedaan en wat heeft het in totaal gekost? Ik kan de brief van de burgemeester namelijk op wel vijf verschillende manieren lezen.
De burgemeester is erg tevreden over het rapport van het COT waarin staat dat Gouda het geweldig doet op het gebied van veiligheid. Ik heb dat rapport ook gelezen. Ik trek heel andere conclusies en ik wil graag weten of de minister het met mij eens is dat Gouda het helemaal niet goed doet, dat de gemeente helemaal geen regie voert over de veiligheid. Er is nu een Veiligheidshuis in Gouda. Wat gebeurt daar werkelijk? Wat zijn de concrete resultaten daarvan?

Soms is het intrigerend wat er in de brief staat. Er staat in dat de politie na haar ingrijpen in de periode tussen 24 december 2009 en 1 januari 2010 verantwoording heeft afgelegd aan het buurtcentrum Gouda Oost. Sinds wanneer gaat de politie verantwoording afleggen in een buurtcentrum over haar repressieve optreden? Is dat een nieuwe lijn die ik gemist heb, die misschien onder deze minister is ingevoerd? In de brief staat verder dat de politie in de periode vanaf kerst tot en met oud en nieuw heeft ingegrepen. Dat zou betekenen dat er nog wel problemen zijn geweest. Graag een verduidelijking daarover.

Dan heb ik ook naar aanleiding van de brief van de minister een vraag. Hier wordt natuurlijk weer de hele tijd door de linkse partijen gedaan alsof er niets aan de hand was. Dat feest is georganiseerd, die activiteiten zijn ontplooid. Dan staat er in de brief: "Mede dankzij hun initiatief is de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw in Oost zeer rustig verlopen". Als dit activiteiten waren geweest, gesubsidieerd voor goedbedoelende mensen, dan had dit zo niet in de brief hoeven te staan. Dan hadden ook geen voorwaarden gesteld hoeven worden aan sluitingstijden, het rookbeleid en de samenwerking met de politie. Als je iets leuks wilt organiseren in de wijk, ga je toch niet praten over de samenwerking met de politie? Nee, dan is er rottigheid, dan is er wat aan de hand. Dat is precies de reden waarom deze activiteiten zijn georganiseerd in Gouda, om slecht gedrag af te kopen.

Trots op Nederland vindt dat het tijd wordt voor harde maatregelen tegen dit Marokkaanse tuig. Wij praten daarover al tien jaar met elkaar, alleen in Gouda praten wij al tien jaar. Wij hebben wel een concreet plan. Ik wil graag het oordeel van de minister daarover. Jongeren worden opgevoed, of heropgevoed, hoe je het ook wilt noemen. De ouders krijgen verplichte opvoedingsondersteuning, de kinderbijslag gaat naar het opvoedingsinstituut en weg bij de ouders. Graag een concrete reactie van de minister.

Rita Verdonk, 17 maart 2010.