Trots op Nederland

Nieuws

18 mrt 2010 | Debat Griekenland

Voorzitter,

De Minister spreekt over hulp aan Griekenland, maar deze Kamer is hier volstrekt duidelijk over geweest. De weg uit het Griekse financiële moeras moet gaan via orde op zaken stellen in eigen huis en in het uiterste geval het IMF. En ik hoop dat deze Kamer zich niet laat meesleuren in een volgende `onvermijdelijke financiële operatie'.

Volgens de Financial Times heeft Duitsland vandaag een draai gemaakt op dit onderwerp, omdat volgens hen het Verdrag van Maastricht iedere `bail-out' van een lidstaat door andere lidstaten verbiedt. Ook zij kiezen nu voor de IMF-optie.

Is de Minister hiervan op de hoogte?
Welke consequenties heeft dit voor de stellingname van Nederland?

Griekenland moet op korte termijn (april-mei) 20 tot 25 miljard euro herfinancieren en dit jaar 40 miljard euro. Maar het land heeft moeite met geld lenen wegens een gebrek aan vertrouwen, een begrotingstekort van 12,7 % BBP en een staatsschuld van 300 miljard euro.

Het wantrouwen tegen Griekenland komt voort uit het feit dat dit land een slechte reputatie heeft door het jarenlang knoeien met de begrotingscijfers en het niet nakomen van Europese afspraken om een solide beleid te voeren.

Hier zou maar één straf passen: Griekenland uit de eurozone gooien, maar dat is helaas niet mogelijk. Bondskanselier Merkel heeft er inmiddels voor gepleit om dit wel mogelijk te maken door de EU-verdragen te veranderen.

De Minister van Financiën heeft zich laten overtuigen door de EU om de Grieken te helpen door het verstrekken van leningen of garanties. Nederlandse belastingbetalers draaien daarbij op voor 5,9 % van het steunbedrag en betalen zo voor het bedrog en het wanbeleid van opeenvolgende Griekse regeringen. Dat kost ons 2,4 miljard van de 40 miljard die nodig zijn en als de financieel zwakke landen niet meedoen zelfs minimaal 3,6 miljard euro!

Trots op Nederland bedankt voor die twijfelachtige eer!

Steun aan Griekenland door de overige EU-landen is de slechtst denkbare optie omdat dit de deur open zet voor slechte betalingsdiscipline, wangedrag beloont en een regelrechte uitnodiging is voor de overige financieel zwakke EU-landen. Ook zal het leiden tot een verdere verzwakking van de financiële positie van de sterkere EU-landen, terwijl het Verdrag van Maastricht het uitdrukkelijk verbiedt..

Mijn vragen aan de minister:
Is de weg naar het IMF alleen maar geblokkeerd om gezichtsverlies voor de EU-leiders te voorkomen?

Uit de woorden van EU voorzitter Barroso tegen de Griekse premier valt op te maken dat de Europese Commissie al besloten heeft om de Grieken te hulp te komen. Klopt dit?

Waar wil de Minister van Financiën het geld vandaan halen, terwijl wij zelf structureel 29 miljard moeten bezuinigen?

Wat denkt de Minister te gaan doen als de 40 miljard die Griekenland dit jaar nodig heeft op zijn en ze volgend jaar weer 40 miljard nodig hebben om hun leningen te betalen?

De Minister schermt met het feit dat Griekenland nog niet om hulp heeft gevraagd en het de belastingbetaler niets gaat kosten omdat de Grieken een renteopslag moeten betalen.

Klopt het in dit verband dat de heer Barroso heeft gezegd dat hij niets voelt voor het Nederlandse model met renteopslag?

Kan de Minister mij vertellen welke landen er nog meer in de gevarenzone zitten?

Is er een waterdichte controle geweest voorafgaand aan de toetreding van de nieuwe lidstaten?

De enig juiste oplossing is dat de Griekse regering naar het IMF gaat voor steun. Het IMF kan harde bezuinigingen afdwingen, de EU heeft die instrumenten nog niet.

Trots op Nederland weigert akkoord te gaan met Nederlandse financiële steun aan Griekenland!

Rita Verdonk,
18 maart 2010