Wageningen Universiteit en Researchcentrum

RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid
persbericht / nr. 01 - 2010

Detectie nanodeeltjes in voeding

Het RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, onderdeel van Wageningen UR, heeft onlangs de aftrap gegeven voor het EU project NanoLyse. Het project is opgestart om methoden te ontwikkelen voor de detectie van nanodeeltjes in voeding.

Nanodeeltjes hebben andere chemisch fysische eigenschappen dan grotere deeltjes en de losse atomen en moleculen waaruit de deeltjes zijn opgebouwd. Ze gedragen zich daardoor ook anders in mens en dier. Hoewel deze nieuwe kenmerken de toepassing onder meer in voedsel interessant maken, brengen ze juist mogelijk ook risico's met zich mee.

Op dit moment zijn er geen geschikte methoden om de aanwezigheid van nanodeeltjes in voeding eenvoudig en betrouwbaar aan te tonen. Daardoor is het niet mogelijk om de blootstelling van de consumenten te bepalen. Dit is in 2009 door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) aangewezen als een van de belangrijkste kennislacunes in de risicobeoordeling van nanodeeltjes in voeding.

In NanoLyse worden daarom onderzoeksmethoden ontwikkeld voor de detectie en identificatie van een aantal belangrijke typen nanodeeltjes in voeding. De informatie die door deze meetmethoden verkregen kan worden is essentieel voor een betrouwbare risicobeoordeling door autoriteiten, beleidsmakers en het bedrijfsleven.

In NanoLyse werkt RIKILT samen met universiteiten, onderzoeksinstituten en het MKB uit diverse Europese landen en Canada. Het project heeft een looptijd van 3 jaar.