Ingezonden persbericht


`Goud uit Georgië' verwacht aankomend
weekend de 10.000ste bezoeker

Assen, 19 maart 2010
De tentoonstelling `Goud uit Georgië. De mythe van het Gulden Vlies' in het Drents Museum heeft sinds de opening op 6 maart 2010 al veel bezoekers getrokken. De verwachting is dat aankomend weekend de 10.000ste bezoeker wordt ontvangen. De rijen zijn weliswaar (nog) niet zo lang als bij `Het Terracotta Leger van X'ian', maar getuigen zeker van een grote belangstelling voor de schatten uit het oude Georgië. De tentoonstelling zal tot en met 27 juni 2010 in Assen te zien zijn. Het museum verwacht dat tussen de 50.000 en 100.000 mensen een bezoek aan deze tentoonstelling zullen brengen.

De bezoekers
In het Drents Museum is het de afgelopen twee weken `gezellig druk' geweest. De bezoekers komen uit alle delen van het land om de archeologische Georgische schatten te bekijken. De tentoonstelling trekt zowel jonge als oudere bezoekers. Het publiek bestaat voornamelijk uit 55-plussers, die geïnteresseerd zijn in de Georgische kunst, cultuur en geschiedenis. De meeste museumbezoekers zijn erg onder de indruk van de details van de oude objecten die in de tentoonstelling van dichtbij kunnen worden bekeken. Wat met het blote oog niet goed te zien is, kan met een klein vergrootglas worden uitvergroot. Het bijschriftenboekje, dat bij de tentoonstelling wordt uitgedeeld en waarin elk object afzonderlijk wordt beschreven, wordt door velen aandachtig gelezen.

De tentoonstelling
`Goud uit Georgië' toont voor het eerst in Nederland circa 150 gouden, zilveren en bronzen objecten, die laten zien dat Georgië in de oudheid al een hoogstaande metaalbewerking kende. De objecten zijn grotendeels afkomstig uit het Nationaal Museum in Tbilisi en zijn eerder in een andere samenstelling te zien geweest in onder andere Berlijn, Washington, New York, Athene, Los Angeles en Stockholm. In Assen worden de unieke voorwerpen in een nieuwe verhaallijn gepresenteerd met als centraal thema de Griekse mythe van Jason die op zoek is naar het Gulden Vlies in Colchis (het oude Georgië). Marcel Wouters Ontwerpers heeft hiervoor een spectaculaire vormgeving vervaardigd. Parallel aan de tentoonstelling is tevens de fototentoonstelling van de Georgische fotograaf Archil Kikodze te zien. Zijn foto's geven een goed overzicht van de indrukwekkende natuur van Georgië en de karakteristieke gezichten van het land. Daarnaast worden er vele extra activiteiten in het museum georganiseerd. Voor meer informatie, zie www.drentsmuseum.nl.
---



Ingezonden persbericht