Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG27
Buitenpost, 19 maart 2010

Uitgifte bedrijventerrein Oostkern Kootstertille gestart

De gemeente Achtkarspelen is gestart met de uitgifte van het resterende gedeelte van bedrijventerrein de Oostkern in Kootstertille. De ontwikkeling van het terrein heeft door verschillende projecten vertraging opgelopen. Zo is er discussie geweest over een mogelijke rondweg om Kootstertille, is de gemeente om tafel geweest met de plaatselijke survivalclub over een nieuwe locatie en is er onduidelijkheid geweest over de hoeveelheid woningen die de gemeente de komende tijd van de provincie Fryslân mag bouwen.

Kavels
Inmiddels is de infrastructuur deels al aangelegd en is een globale verkaveling opgezet. Het oostelijke deel van het terrein langs de Twyzelerfeart zal door Stichting Survivalclub Kootstertille (SSK) in gebruik worden genomen als nieuwe trainingslocatie. Het zuidelijke deel, langs het Prinses Magrietkanaal, is gereserveerd. Er zijn nog twaalf kavels waarvan er 5 een woon-werk bestemming hebben. Deze zijn nu in de verkoop bij de gemeente.

In reactie op de eerste schetsen die de gemeente had gemaakt van een mogelijke verkaveling heeft Plaatselijk Belang Kootstertille duidelijk gemaakt dat ze geen voorstander was van de uitgifte van het laatste gedeelte van de Oostkern. Verkaveling was niet acceptabel als het niet beter in de omgeving werd ingepast. Daarom gaat de gemeente een groenzone langs de Alde Dyk aanleggen van ca. 10 meter breed. Langs de Twyzelerfeart is door de komst van SSK een ruime groene buffer ontstaan die het bedrijventerrein scheidt van het landelijke gebied aan de andere kante van de Twyzelerfeart.

Uitgifte
In de afgelopen periode hebben verschillende bedrijven zich al ingeschreven om in aanmerking te komen voor een kavel. Op volgorde van datum van inschrijving zullen de bedrijven worden benaderd door de gemeente met de vraag of zij nog steeds belangstelling hebben voor een kavel. De kavels kosten E 35 per m2 met een toeslag voor een eventuele woning.