Ingezonden persbericht


Leiderschap in Lage Landen: het 15e AVS-Congres

Op 19 maart 2010 vindt het 15e AVS-Congres plaats, hét jaarlijkse onderwijscongres van de Algemene Vereniging Schoolleiders. De titel, Leiderschap in Lage Landen, zal in vier verschillende routes behandeld en uitgewerkt worden. Congresgangers kunnen, na een centrale inleiding op de route, een plenaire sessie én een workshop volgen. Natuurlijk kunnen bezoekers er ook voor kiezen sessies uit verschillende routes te volgen. De dag wordt inhoudelijk afgesloten door Inge Diepman; bekend journaliste en radio- en tv-presentatrice.

De vier routes zijn: 1) Voor wie van aanpakken houdt (zakelijk en realistisch leiderschap), 2) Kiezen voor reflectie en behoud van het goede (borging & reflectie), 3) Pionieren in de polder (toekomstgericht en idealistisch leiderschap) en 4) Achter de horizon (inspirerend leiderschap).

Ziet u in uzelf een visionair, dan kunt u kiezen voor de route die hierop inspeelt. Maar u kunt natuurlijk ook juist kiezen voor de route die alle vernieuwingen eerst zorgvuldig wikt en weegt alvorens er iets van over te nemen. Bent u bijvoorbeeld een zakelijk leider, de bouwer in het hier en nu? Dan volgt u route 1 om hierin extra bagage te verzamelen. Of juist een andere route, om uzelf te verbazen over en te snuffelen aan andere zienswijzen. Maar wellicht herkent u zich meer in weer een andere route en kiest u er voor juist die route te volgen.

Nieuw dit jaar tijdens het AVS-Congres zijn de inloopsessies in de pauzes. Ook in deze sessies is bewust rekening gehouden met de diverse doelgroepen van de AVS. Zo is er een halfuursessie voor Young Professionals (de leerkracht met leidinggevende ambities en de startende schoolleider), een halfuursessie over pensioenen en een sessie over Europees aanbesteden. Die laatste zal waarschijnlijk vaker bezocht worden door de bovenschoolse directeur.

Naast het inhoudelijke programma is er ook een beursvloer, waar ongeveer 45 voor u en voor het onderwijs relevante bedrijven en organisaties zich presenteren. Op deze beursvloer presenteert ook de AVS zich met een grote, centrale stand. Omdat het AVS-Congres haar 3e lustrum viert, vieren we na afloop van het congres feest met alle aanwezigen. Dit vindt plaats op de beursvloer. Meer informatie over het optreden dat hier zal plaatsvinden volgt later. Na deze spetterende afsluiting kunnen bezoekers de dag gezamenlijk afsluiten tijdens het diner.

Zoals altijd zijn er sprekers 'van buiten'. Zij geven op een verfrissende wijze hun visie op hoe (leidinggeven in) het onderwijs werkt en op wat er geleerd kan worden van andere sectoren. Daarnaast zijn er natuurlijk ook sprekers die het thema juist van binnenuit kunnen belichten. De plenaire sessies zullen ook dit jaar vaak op een wat abstracter niveau het thema behandelen; visie, lange termijn, reflectie, et cetera. De workshops zijn juist wat concreter en meer gericht op 'wat kan ik er morgen mee?'.

De dag biedt een ideale mix van kennis vergaren, collega's uit het veld ontmoeten, ideeën opdoen en een gezellige dag uit. Dit groots(t)e onderwijscongres is interessant voor AVS-leden én voor niet-leden. AVS-leden kunnen een collega meenemen tegen een zeer aantrekkelijk introducétarief. AVS-leden betalen, bij aanmelding vóór 5 februari 2010, 195 euro. Niet-leden 400 euro. Een introducé betaalt slechts 275 euro! Zie voor meer informatie, het programma en aanmelding: www.avs.nl/congres2010. In 2009 beoordeelden de bezoekers (meer dan 1.000) het AVS-Congres met een gemiddelde van 8,8. Kijk voor het (foto)verslag van 2009 op www.avs.nl/congres2009.



Ingezonden persbericht