Ingezonden persbericht


Persbericht

48 Hour Film Project in Breda!

Ga de uitdaging aan.
Voor zowel beginnende als professionele filmmakers. Inschrijving van start. Ruimte voor 24 filmteams.
Zie: www.48hourfilm.com/breda

International Film Festival Breda komt dit jaar met de tweede editie van het 48 Hour Film Project Breda. In één hectisch, druk, slapeloos maar bovenal inspirerend en gezellig weekend maken maximaal 24 teams een korte film van begin tot einde.

Het 48 Hour Film Project is een onweerstaanbare uitdaging gebleken voor zowel beginnende als professionele filmmakers. Het van oorsprong Amerikaanse project heeft zich in tien jaar tijd dan ook over de hele wereld verspreid en in 2010 strijkt het 48 Hour Film Project voor de tweede keer neer in Breda.

The 48 Hour Film Project - Inschrijving van start
Regisseurs, scriptschrijvers, acteurs, cameramensen, lichtmensen, producenten en andere enthousiaste filmmakers worden opgeroepen om zich te verenigen in teams en zich op te geven via http://www.48hourfilm.com/breda. Haalden in 2009 nog 16 filmploegen de eindstreep binnen 48 uur; in 2010 kunnen 24 teams zich inschrijven en deze uitdaging aangaan!

Op vrijdagavond 19 maart klinkt het startschot en begint de klok te tikken. Om de spanning nog wat op te voeren, krijgen de teams een aantal verplichte elementen mee, zoals een regel tekst, een voorwerp en een genre, die zij op creatieve wijze in hun film moeten verwerken. Zondagavond 21 maart moeten alle teams op tijd de finish halen en hun productie inleveren. De week daarna beleven alle films hun officiële première tijdens het filmfestival in bioscoop MustSee Breda, waarna de beste film wordt gekozen die doorgaat naar de internationale finale in de Verenigde Staten. Niet op tijd betekent ook geen kans op winst.

Jury
Een vakjury bestaande uit Nederlandse filmprofessionals bepaalt de winnaar van het 48 Hour Film Project. Tevens zal een publieksprijs uitgereikt worden. De vakjury bestaat onder andere uit topactrice Monic Hendrickx en toonaangevend regisseur Mark de Cloe.

Monic Hendrickx
Topactrice Monic Hendrickx kreeg grote bekendheid met indrukkwekende rollen in De Poolse Bruid (1998), Nynke (2001) en Het Zuiden (2004) waar ze in totaal drie Gouden Kalveren mee won, waarvan twee voor beste actrice. In 2002 werd de film Zus & Zo waar Hendrickx de hoofdrol in speelde, genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige Film.

Op TV speelde Hendrickx in het eerste seizoen van de serie Stellenbosch (2007) over een familie wijnboeren in het Zuid-Afrika na de apartheid. Hierna begon ze zich weer meer op films te richten en won voor haar rol in de film Unfinished Sky (2007) de Australische Inside Film Award. Na dit succes speelde Hendrickx in de publieksfilms Radeloos (2008) en De Storm (2009).

Mark de Cloe
Toonaangevend regisseur Mark de Cloe studeerde onder meer aan de Rietveld Academie en aan het Maurits Binger Instituut in Amsterdam. Hij werd mede bekend door zijn eindexamen films Lucky Strike (1992) en Ralentir (1992) waarmee hij de Grolsch filmprijs 1992 won. Ook won hij met zijn film Gitanes (1997) de NPS prijs voor Beste Korte Film. Deze film werd het jaar daarop nogmaals bekroond op het International Filmfestival Avanca. In 2002 maakte De Cloe voor de NPS de Boy Meets Girl Stories een serie over verliefdheid. Voor één deel uit de serie Alleen kreeg hij in 2004 voor de tweede keer in zijn carrière een NPS prijs voor Beste Korte Film. Een vervolg op deze reeks is nu in productie.

In 2004 maakte De Cloe in samenwerking met Orkater de film Valse Wals. Deze kreeg twee Gouden Kalf nominaties. De film werd ook in New York en LA in de bioscopen vertoond en werd in 2007 genomineerd voor een Emmy Award. In 2010 komt zijn film Shocking Blue uit. Tijdens International Film Festival Breda 2010 zal tevens een retrospectief van het werk van De Cloe te zien zijn.

Alain Fleischer gastcurator
Gastcurator van International Film Festival Breda is filmmaker, fotograaf, kunstenaar en schrijver Alain Fleischer. Het festival vertoont zijn tien favoriete speelfilms waaronder veel hoogtepunten uit de klassieke cinema zoals Battleship Potemkin van Sergei M. Eisenstein (1925), Persona van Ingmar Bergman en 8 ½ van Federico Fellini (1963). Hij woont het volledige festival bij.

International Film Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, Heja projectontwikkeling, BN/De Stem, MustSee Bioscoop, Graphic Design Museum en 2018Brabant.

De Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit: Els van Strien-Willems, Joop Daalmeijer, René Hollaers, Herman van Straaten, Igno Sutorius en Jules van de Vijver.

De directie van International Film Festival Breda bestaat uit: Festivaldirecteur Leo Hannewijk en artistiek directeur Marijke de Bie.

Noot aan de redactie /