Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Amsterdam, 28 januari 2010
()

FROM DUSK TILL DAWN

Van Abbemuseum achttien uur lang overgenomen door 'If I Can't Dance...'Van vrijdag 19 maart, 17.00 uur tot en met zaterdag 20 maart, 11.00 uur.

Met het event From Dusk Till Dawn zal If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part of Your Revolution de hele avond, nacht en ochtend van vrijdag 19 op zaterdag 20 maart de Oudbouw van het Van Abbemuseum in Eindhoven overnemen. De directie van het Van Abbemuseum draagt voor een periode van achttien uur de leiding van het museum over aan het internationale platform If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution. From Dusk Till Dawn heeft als thema Maskerade en omvat een tentoonstelling, een performanceprogramma en een serie lezingen met twintig internationaal bekende kunstenaars en denkers, onder wie Keren Cytter, Suchan Kinoshita, Joachim Koester, Peggy Phelan, Suely Rolnik & Lars Bang Larsen.

Maskerade ­ kritisch en vierend
De 'interventie' From Dusk Till Dawn in het Van Abbemuseum is de finale van het sinds 2008 lopend project, getiteld Edition III ­ Masquerade, dat met diverse partners in Kopenhagen, Amsterdam, Bilbao en Dublin is georganiseerd. Met dit evenement willen de curatoren samen met kunstenaars en denkers onderzoeken hoe in onze huidige tijd tegen het individu wordt aangekeken. We leven in een tijd waarin de cultus van het individu opnieuw leven is ingeblazen. De vraag blijft echter ­ waar brengt ons dat als we ons rekenschap willen geven van de ander en invloed willen hebben op de wereld waarin we leven? From Dusk Till Dawn presenteert, in de goede traditie van het carnaval, de 'wereld op zijn kop'. Zoals in het carnaval, heeft het project een kritische, maar ook een vierende component: het individu wordt niet bewierookt, noch afgedaan ­ inzet is om alternatieven te vinden. In de - voor het merendeel nieuwe werken - tonen kunstenaars hun zienswijze ten aanzien van zaken als machtsverhouding, sekse, het onderbewuste en transformatie waarbij ze gebruik maken van principes als rituelen, rollenspel, mimicrie en nabootsing.

Van zonsondergang tot zonsopgang
Het museum zelf ondergaat ook een gedaanteverandering en zal geactiveerd worden als 'podium': de statige museumzalen worden plaats van handeling voor uiteenlopende performances. Alle bezoekers worden van harte uitgenodigd actief deel te nemen, ze stappen een nieuwe museale wereld binnen. Omdat het programma duurt van zonsondergang tot zonsopgang zal ook de beleving van het museum heel anders zijn: helder licht maakt plaats voor schemering en duisternis en doet een appèl op alle zinnen. Deze radicaal andere manier om met een museum om te gaan is geheel in lijn met de bedoeling van From Dusk Till Dawn. In de woorden van organisator en initiatiefnemer Frédérique Bergholtz: "Ik neem het directeurschap tijdelijk waar en beschouw dat als een geweldige kans om ons thema Maskerade te concretiseren. Alle aanwezigen doen daar actief aan mee." Elk uur krijgen de bezoekers een nieuw programmaonderdeel aangeboden. Eén daarvan vindt plaats in het nabij het museum gelegen Plaza Futura: op vrijdagavond om 20.30 uur en 22.30 uur presenteert kunstenaar Keren Cytter de performance "The True Story Of John Webber And His Endless Struggle With The Table Of Content", die inmiddels furore heeft gemaakt in New York, Berlijn en in Londen, waar het te zien was in Tate Modern's Turbine Hall. Suchan Kinoshita zal met "detournement" performances uitvoeren met personen die een publiek leven leiden en die daarin ook een 'rol' spelen bijvoorbeeld acteurs, advocaten of directeuren. Ze daagt hen uit om uit hun gewone rol te stappen en zich te laten 'misbruiken' door de situatie die ontstaat op de set. Directeur Charles Esche van het Van Abbemuseum beschouwt de performances en de lezingen als een welkome, tijdelijk e onderbrek ing van het eers te deel van het langlopende programma Play Van Abbe . Hij hoopt dat From Dusk Till Dawn "het museum bevraagt en onderzoekt hoe een instituut performatiever kan functioneren."

Deelnemers
De deelnemers zijn Ruth Buchanan, Yann Chateigné Tytelman, Keren Cytter, Yael Davids, Jon Mikel Euba, Olivier Foulon, Luca Frei, Aurélien Froment, Joachim Koester, Suchan Kinoshita, Lars Bang Larsen, Maria Pask, Peggy Phelan, Sarah Pierce, Jimmy Robert, Suely Rolnik en Stefanie Seibold.

Publicatie
Onderdeel van het programma is de presentatie van de publicatie Masquerade Reader. Deze biedt een selectie van de teksten die in de afgelopen twee j aar maandelijks met de Reading Group zijn gelezen. Internationaal gerenommeerde curatoren, auteurs en theoretici onder wie Lars Bang Larsen, Peggy Phelan, Suely Rolnik, Steven ten Thije en Yann Chateigné Tytelman hebben een bijdrage geleverd in de vorm van een essay. Vijfentwintig kunstenaars die verbonden zijn aan het Piet Zwart Instituut (Rotterdam) en het Dutch Art Institute (Enschede) hebben speciaal voor de publicatie een bijdrage geleverd. Joris Kritis en Julie Peeters verzorgen het grafische ontwerp. De Masquerade Reader is een samenwerkingsverband van het Dutch Art Institute, If I Can't Dance..., het Piet Zwart Institute en het Van Abbemuseum.

Maskerade Live
Via internet is het programma live te volgen. Gastjournalisten en ­schrijvers zijn uitgenodigd om de deelnemers te interviewen vanuit de Toren van het Van Abbemuseum.

Nomadisch platform
Sinds 2005 organiseert het nomadische platform If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part of Your Revolution kunstproducties en programma's in samenwerking met internationale partners. De naam is ontleend aan de uitspraak If I can't dance, I don't want to be part of your revolutiondie wordt toegeschreven aan de Litouws-Amerikaanse feministe en activiste Emma Goldman (1869-1940). If I Can't Dance... legt zich toe op het onderzoeken en ontwikkelen van de performance in al zijn verscheidenheid binnen de hedendaagse kunst. Samen met kunstenaars ontwikkelt het projecten die op verschillende internationale podia en musea worden getoond. Met Amsterdam als basis leidt If I Can't Dance... een nomadisch bestaan. Het organiseert publieksevenementen van Bilbao tot Berlijn en van New York tot Gdansk.

Edition III ­ Masquerade is mogelijk gemaakt door de financiële steun van: Mondriaan Stichting, European Union - Culture Programme (2007-2013), Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB), SNS Reaalfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds, Danish Arts Council, SEACEX en Arts Council Ireland.

De toegangsprijs bedraagt 15,00 euro (inclusief eten). Bezoekers kunnen de Masquerade Reader aanschaffen met korting 10,00 euro ipv 15,00 euro.

Zie voor meer informatie en het actuele programma: www.ifIcantdance.org.