Vrije Universiteit Amsterdam

Over de neutraliteit van de omzetbelasting en het hellend vlak van de uitzonderingen


* Startdatum: 19-03-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Over de neutraliteit van de omzetbelasting en het hellend vlak van de uitzonderingen


* Spreker: prof.mr.dr. M.E. van Hilten


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Oratie

Uitgaande van de constatering dat het Hof van Justitie van de EU in zijn btw-jurisprudentie `de fiscale neutraliteit' steeds meer als Leitmotiv hanteert, concentreert Mariken van Hilten zich in haar oratie `Over de neutraliteit van de omzetbelasting en het hellend vlak van de uitzonderingen' op de concurrentieneutraliteit van de btw.

In de regelgeving op het gebied van btw is tal van uitzonderingen gemaakt op het beginsel dat elke prestatie in de heffing moet worden betrokken. Dat is wel verklaarbaar: de belasting moet uitvoerbaar blijven. Uitzonderingen zijn grofweg te verdelen in beperkingen in het (zeer) ruime ondernemersbegrip en het niet in de heffing betrekken van bepaalde prestaties. Een voorbeeld van de eerste beperking is de overheid: deze is geen ondernemer voor zover zij `als overheid' optreedt. In sommige gevallen acht Van Hilten dat niet juist. Waarom zou parkeren bij een gemeentelijke parkeermeter niet belast zijn en zou wel geheven worden als de auto in een willekeurige parkeergarage wordt gestald? Dat werkt concurrentieverstorend.

Meer verstorend nog zijn vrijstellingen: de ondernemer die een vrijgestelde prestatie verricht, is weliswaar geen btw verschuldigd, maar hij mag de hem in rekening gebrachte btw niet in aftrek brengen. En die btw berekent hij natuurlijk wel door in zijn prijzen. Van Hilten toetst of de (terecht) enge uitlegging van vrijstellingsbepalingen die het Hof van Justitie in de jaren tachtig predikte, in de recente jurisprudentie nog steeds zo strikt is. Dat blijkt niet op alle fronten het geval en die ontwikkeling is een ongewenste. De neutraliteit van de btw glijdt zo op het hellende vlak van de uitzonderingen weg.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam