Ingezonden persbericht


Persmededeling

Beste redactie,

Utrecht, 18 maart 2010 - Vandaag heeft de rechtbank het bezwaar dat was aangespannen door Douwe Egberts tegen een tweetal gemeenten afgewezen.

Douwe Egberts is teleurgesteld over de uitspraak in het kort geding. Zij hoopte van deze twee gemeenten een eerlijke kans te krijgen als het gaat om de aanbesteding van duurzaam geproduceerde koffie. Doordat deze gemeenten op voorhand al kiezen voor de specifieke criteria van één enkel keurmerk, in dit geval Fair Trade, sluiten ze daarmee andere erkende duurzaamheidskeurmerken, zoals UTZ Certified, waarmee Douwe Egberts werkt, buiten.

We blijven van mening dat de wijze van aanbesteden door deze twee Nederlandse gemeenten in strijd is met de regels voor aanbestedingen bij de overheid. Daarnaast doet het geen recht aan de jarenlange inspanningen van de koffie- en theesector om de markt te verduurzamen. Sara Lee / Douwe Egberts is met 40 miljoen kilo de grootste inkoper van duurzaam geproduceerde UTZ Certified koffie ter wereld.

Douwe Egberts, in de persoon van Gijs Weterings, algemeen directeur Douwe Egberts Coffee Systems: 'Er zijn nog vele stappen te zetten om te komen tot volledige verduurzaming van de koffiesector en dit kan alleen wanneer meerdere erkende keurmerken hierin de ruimte krijgen. Gemeenten moeten beseffen dat ze deze ontwikkelingen remmen door uitsluitend voor één keurmerk, in dit geval Fair Trade, te kiezen. De uitslag is daarom een verlies voor alle betrokkenen in de koffiesector.'

Wij zullen het vonnis verder bekijken.

Enkele feiten en gegevens over Sara Lee/Douwe Egberts:
* Sara Lee/Douwe Egberts wil bijdragen aan het vergroten van de duurzaamheid van de gehele koffiesector en doet dit onder meer:
* 1. door koffie in te kopen met het UTZ Certified keurmerk (www.utzcertified.org)
* 2. via eigen projecten in koffieproducerende landen met de Douwe Egberts Foundation (www.defoundation.org)
* 3. actief kennis te delen en samen te werken met alle belanghebbende partijen in de koffiesector (producenten, maatschappelijke organisaties, lokale en internationale overheden en onderzoeksinstituten)
* Sara Lee/Douwe Egberts is de grootste inkoper van duurzaam geproduceerde koffie met het UTZ Certified label wereldwijd.
* Dit jaar verwerkt Sara Lee/Douwe Egberts 40 miljoen kilo duurzaam geproduceerde UTZ Certified koffie in haar producten, en verzestienvoudigde daarmee de inkoop van de hoeveelheid duurzaam geproduceerde koffie sinds 2004.
* Sara Lee/Douwe Egberts streeft er naar om op termijn uitsluitend nog duurzaam geproduceerde, gecertificeerde koffie te verwerken in zijn producten.