Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 19 maart 2010

Drie oostelijke projecten in de race voor BNA Gebouw van het Jaar 2010

Een deskundige jury onder leiding van architect Marlies Rohmer heeft uit eenenveertig kanshebbers drie projecten uit Oost-Nederland genomineerd voor de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010.

De jury - naast Marlies Rohmer bestaande uit Floor Arons (Arons en Gelauff architecten), René Onsia (Onsia Architectuur), Patrick van der Klooster (AIR Rotterdam) en Martien de Vletter (Uitgeverij SUN Architecture) - nomineerde de volgende projecten, in alfabetische volgorde:


- Gemeentehuis Bronckhorst van Atelier PRO architekten uit Den Haag
- Pop- en Cultuurpodium Metropool, Hengelo van Benthem Crouwel Architekten uit Amsterdam

- Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal, Arnhem van architectenbureau Koen van Velsen uit Hilversum

Uit het juryrapport
De jury was onder de indruk van het Gemeentehuis Bronckhorst, een `goed ingepast, sfeervol, eenvoudig maar rijk gedetailleerd, zorgvuldig, rustig en ingetogen gebouw'. `In dit flamboyante gebouw zijn meesters aan het werk geweest', aldus de jury over het Pop- en Cultuurpodium Metropool. Het Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal is volgens de jury een `uitdagend architectonisch concept, tot in alle details subliem uitgewerkt'.

De jury kiest uit de nominaties ook een regionale winnaar. Deze wordt begin april bekendgemaakt. Vervolgens dingen alle drie projecten, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, die op 22 april in Delft wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de vijfde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass