Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 19 maart 2010

Zes zuidelijke projecten in de race voor Gebouw van het Jaar 2010

Een deskundige jury onder leiding van de architect Nathalie de Vries (MVRDV) heeft uit eenenzeventig kanshebbers zes projecten uit Zuid-Nederland genomineerd voor de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010.

De jury - naast Nathalie de Vries bestaande uit Gianni Cito (DOK architecten), Madeleine Maaskant (Maaskant en van Velzen architecten), Caroline Kruit (Dax magazine) en Kirsten Hannema - nomineerde de volgende projecten, in alfabetische volgorde:


- 36 Bospatiowoningen, Goirle van Architectenburo JMW uit Tilburg
- Kantoorgebouw Groenstraat, Eindhoven van WillemsenU uit Eindhoven
- Portiersloge Research Campus Chemelot, Geleen van Broekbakema uit Rotterdam

- 13 Startersappartement, Gilze van luijten|smeulders|architecten uit Tilburg

- Topsporthal T-kwadraat en Ireen Wüst schaatsbaan, Tilburg van Bo.2 architectuur en stedenbouw i.s.m. van Hoogmoed architecten uitTilburg
- Woonhuis KvD, Teteringen van Grosfeld van der Velde Architecten uit Breda

Uit het juryrapport
Bij de Bospatiowoningen prijst de jury `de interessante opzet van deze woonwijk aan de rand van een bos'. Over het Kantoorgebouw Groenstraat zegt de jury: `Het klopt aan alle kanten'. Bij de Portiersloge is volgens de jury `een elegante eenheid' ontstaan. Het gebouw met 13 starterswoningen `voegt zich in materialisering mooi in het ensemble', aldus de jury. De Topsporthal noemt de jury `een pittig, stimulerend en verrassend gebouw dat direct uitnodigt tot sporten'. Het Woonhuis KvD heeft volgens de jury `een sterke architectonische taal'.

De jury kiest uit de nominaties ook een regionale winnaar. Deze wordt begin april bekendgemaakt. Vervolgens dingen alle zes projecten, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, die op 22 april in Delft wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de vijfde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass