INLIA


Belang van het kind verzet zich tegen ontruiming uit azc (19-03-10)

De kortgedingrechter van de Rechtbank in Zutphen heeft in een uitspraak van 18 februari 2010 bepaald dat een Chinese vrouw met een acht maanden oude baby niet door het COA op straat mocht worden gezet. De Chinese vrouw en haar dochter hebben Hepatitis B en hadden geen alternatieve opvangmogelijkheden. Toch wilde het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) hen uit het asielzoekerscentrum zetten.

De rechtbank stelt vast dat het COA niet heeft weersproken dat de ontruiming er feitelijk op neerkomt, dat een acht maanden oude baby op straat komt te staan en dat ook nog in het winterseizoen. Volgens de rechtbank is dit niet alleen vanuit humanitair oogpunt volstrekt onacceptabel, maar verdraagt het zich ook niet met de internationale verplichtingen die Nederland heeft op basis van het Kinderrechtenverdrag.

Deze uitspraak werd nog gedaan voordat de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten over het op straat zetten van illegale kinderen (zie hiervoor ons bericht van 2 maart 2010) bekend werd.

Opmerkelijk aan dit kort geding is overigens ook dat de advocaat niet ter zitting was verschenen, omdat hij in de dagen voor de zitting geen contact had kunnen krijgen met zijn cliënte. De betreffende chinese vrouw verscheen echter zelf wel met haar acht maanden oude baby ter zitting. De rechtbank constateerde vervolgens dat de Chinese vrouw noch Nederlands noch Engels sprak en ze dus ter zitting niet met haar konden communiceren. Desondanks besliste de rechter in Zutphen ten gunste van de chinese vrouw en haar baby.