Gemeente Heerenveen

cultuuronderwijs in ...

---


---

Cultuuronderwijs in de regio gewaarborgd

Per 1 augustus 2010 wordt in de gemeenten Heerenveen en Opsterland gestart met een nieuwe organisatie voor kunst- en cultuureducatie. Er komt een onafhankelijke particuliere stichting die de exploitatie van de lessen muziek, beeldende kunst en theater in de regio gaat verzorgen. Bureau BMC uit Amersfoort zet deze nieuwe stichting op.

Erik Akkermans is per 17 maart 2010 aangesteld als kwartiermaker voor de nieuwe stichting.
Hij is adviseur bij BMC en voormalig conservatoriumdirecteur. Met deze nieuwe organisatie voor kunst- en cultuureducatie zijn zowel individuele leerlingen als onderwijs en groepen (zoals een harmonie- of fanfarekorpsen) in beide gemeenten verzekerd van een continuïteit in de kunst- en cultuureducatie. Hoewel er net als bij het voormalige Centrum voor de Kunsten a7 sprake is van een stichting, is de insteek van deze nieuwe stichting anders. Door per leerling een kunstcarrière vast te stellen daalt de subsidiëring van de gemeente en stijgt de eigen bijdrage naarmate de carrière van de leerling vordert. De eerste stap naar kunst- en cultuureducatie is hierdoor voor iedereen aantrekkelijk en de gemeenten blijven binnen hun subsidieruimte. De gemeenten Opsterland en Heerenveen verwachten dat de nieuwe organisatie de komende jaren eventueel kan doorgroeien naar een commercieel kunstbedrijf.
De komende tijd werkt kwartiermaker Erik Akkermans aan een plan waarmee de nieuwe stichting prestatieafspraken kan maken met de gemeenten Opsterland en Heerenveen, het onderwijs en de organisaties voor muziek, beeldende kunst en theater. In de plannen past dat méér flexibele en minder vaste arbeidskrachten aan het nieuwe centrum van de kunsten worden verbonden. Het centrum wil ook graag samenwerken met particuliere docenten in plaats van de concurrentie met hen aan te gaan. Het personeel van het voormalige Centrum voor de Kunsten a7 is vanmiddag geïnformeerd.


---