Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 19 maart 2010

Vier projecten uit Zuidwest-Nederland in de race voor Gebouw van het Jaar 2010

Een deskundige jury onder leiding van Fred Schoorl (Ymere) heeft uit zesenvijftig kanshebbers vier projecten uit Zuidwest-Nederland genomineerd voor de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010.

De jury - naast Fred Schoorl bestaande uit Martien Jansen (Studio M10), Marianne Loof (LEVS architecten),Don Murphy (VMX) en Marlon Huysmans (OVG Projectontwikkeling) - nomineerde de volgende projecten, in alfabetische volgorde:


- Hoofdkantoor W. v.d. Zwan&Zn., Scheveningen van Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam

- Parksite, Rotterdam van Lex-Architecten en Doepel Strijkers Architects uit Rotterdam

- The Red Apple, Rotterdam van KCAP Architects&Planners uit Rotterdam
- Woningen Minervaplein, Rotterdam van De Zwarte Hond uit Rotterdam

Uit het juryrapport
De jury zei over het Hoofdkantoor W.v.d.Zwan&Zn.: `een elegant en stoer gebouw in de Scheveningse haven als landmark van een oer-Hollands familiebedrijf'. Parksite is volgens de jury `een verrassende, creatieve, persoonlijke, met eenvoudige middelen goed uitgevoerde ingreep'. The Red Apple is `een prachtige toevoeging aan de skyline van Rotterdam', aldus de jury. Over de architect van de Woningen Minervaplein oordeelde de jury: `hier is een vakman aan het werk geweest'.

De jury kiest uit de nominaties ook een regionale winnaar. Deze wordt begin april bekendgemaakt. Vervolgens dingen alle vier projecten, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, die op 22 april in Delft wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de vijfde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass