Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 19 maart 2010

Drie noordelijke projecten in de race voor Gebouw van het Jaar 2010

Een deskundige jury onder leiding van de Almeerse wethouder Adri Duivesteijn heeft uit tweeënveertig kanshebbers drie projecten uit Noord-Nederland genomineerd voor de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010.

De jury - naast Adri Duivesteijn bestaande uit Christel Smeets (Christel Smeets architect BNA), Branimir Medic (de Architekten Cie.), Harry Abels (IAA architecten) en Gabriël Verheggen (ABC Architectuurcentrum) - nomineerde de volgende projecten, in alfabetische volgorde:


- Natuurmuseum Ameland, van TWA architecten uit Burdaard
- School voor Praktijkonderwijs, Assen van Onix uit Groningen
- Stal Arcadia, Vledder van Cor Kalfsbeek Architectuur uit Paterswolde

Uit het juryrapport
Met het Natuurmuseum Ameland is, zo vindt de jury `het eiland een bijzonder cultuurmonument rijker'. De jury is `gecharmeerd en ontroerd' door de School voor Praktijkonderwijs, een `in alle opzichten liefdevol gebouw'. Bij de Stal Arcadia, zo oordeelde de jury, `is een architect aan het werk geweest die als geen ander het idioom van het vakmanschap weet te hanteren'.

De jury kiest uit de nominaties ook een regionale winnaar. Deze wordt begin april bekendgemaakt. Vervolgens dingen alle drie projecten, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2010, die op 22 april in Delft wordt uitgereikt.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de vijfde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

BNA Gebouw van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door Saint-Gobain Glass