Persbericht

Boele Staal wordt informateur in gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag 19 maart 2010

Boele Staal wordt informateur bij de coalitievorming in de gemeente Den Haag. Staal gaat een verkenning uitvoeren met alle partijen om te onderzoeken welke coalities mogelijk zijn.

Mr. B. (Boele) Staal (1947) is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en lid van de Sociaal Economische Raad (SER). Voorheen was Staal Commissaris van de Koningin in Utrecht (1998-2007) en lid van de Eerste Kamer voor D66 (1991-1998).

De letterlijke opdracht aan de informateur is als volgt:

`Den Haag staat de komende jaren voor stevige uitdagingen. Den Haag heeft om die reden behoefte aan een stabiel, vruchtbaar en stevig stadsbestuur dat recht doet aan de uitslag van de verkiezingen. Van de informateur wordt verwacht dat hij een brede verkenning uitvoert met alle partijen die bereid zijn aan te geven waar men voor staat en wat de ruimte is in het onderhandelingsproces. Hij onderzoekt welke kansen er zijn en welke problemen overwonnen moeten worden. De informateur kan hieruit één of meerdere combinaties en mogelijkheden voor coalitievorming verkennen.

De informateur kiest zijn eigen werkwijze en besluit zelf over de mate van openbaarheid of beslotenheid. Fracties committeren zich daaraan. Hij rapporteert aan alle eerste onderhandelaars van de Haagse gemeenteraadsfracties. Zijn eigen rapportage is openbaar.'