Apple Nederland

Apple bestuurslid Jerome B. York overleden

CUPERTINO, 18 maart 2010 - Apple maakt met grote droefheid bekend dat Jerome B. (Jerry) York, lid van de raad van bestuur van Apple, is overleden. York was voorzitter, president en CEO van Harwinton Capital en trad in 1997 toe tot de raad van bestuur van Apple. Daarvoor was hij CFO van IBM en Chrysler, en vice-voorzitter van Tracinda. Voor zijn aandeel in de reorganisaties bij Chrysler en IBM kreeg hij alom erkenning.

"Jerry trad in 1997 toe tot de raad van bestuur van Apple, in een tijd waarin velen hun twijfels hadden over de toekomst van ons bedrijf. Hij heeft meer dan 12 jaar onze raad van bestuur verrijkt met zijn inzicht en zijn enorme kennis op het gebied van financiën en bedrijfsvoering", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Het is een voorrecht geweest om hem te hebben gekend en met hem te hebben gewerkt, en ik zal hem heel erg missen."

Jerry York werd in 1938 geboren in Memphis, Tennessee. Hij heeft de United States Military Academy gedaan en is afgestudeerd aan zowel aan het Massachusetts Institute of Technology als de University of Michigan. York kwam als ingenieur in dienst bij Chrysler, waar hij zich opwerkte tot CFO.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.