Gemeente Hoorn

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkende wethouder Jack van Es

Op vrijdag 19 maart nam J.H. (Jack) van Es afscheid als wethouder van de gemeente Hoorn. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van zijn vertrek uit de Hoornse politiek ontving hij uit handen van burgemeester Onno van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding. De heer Van Es werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was 37 jaar actief lid van de Partij van de Arbeid, 24 jaar raadslid en 16 jaar wethouder.
Politieke loopbaan
De heer Van Es begon zijn politieke loopbaan in 1986. Bij de raadsverkiezingen van 19 maart 1986 werd hij voor de PvdA gekozen in de Hoornse gemeenteraad. In 1990 werd hij herkozen, fractievoorzitter en Hoorns afgevaardigde in de bestuursraad van het Samenwerkingsorgaan West-Friesland.
Sinds 1994 is de heer Van Es wethouder. In die tijd was het in Hoorn gebruikelijk dat de wethouder ook voorzitter van zijn raadscommissie(s) was. Zo werd de heer Van Es voorzitter van de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden, de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de bezwarencommissie sociale zekerheid.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 kreeg de heer Van Es als lijsttrekker maar liefst 2.727 van de 6.787 PvdA-stemmen. Hij werd een van de twee PvdA-wethouders in het college. In 2006 ging hij opnieuw de gemeenteraadsverkiezingen in als lijsttrekker en behaalde 3.325 van de 8.690 PvdA-stemmen. Net als in 2002 keerde hij terug als wethouder.

In 2002 besloot toenmalig burgemeester Janssens met vervroegd pensioen te gaan. In de periode tot de benoeming van burgemeester Van Veldhuizen heeft de heer Van Es de burgemeesterstaken waargenomen naast zijn eigen portefeuilles.

Bijzondere activiteiten
De heer Van Es heft zich als wethouder bijzonder ingespannen voor de Hoornse gemeenschap. Een greep uit zijn bijzondere verdiensten:


* Bangert en Oosterpolder
De heer Van Es stond als wethouder aan der wieg van de wijk Bangert en Oosterpolder, Hoorns laatste nieuwbouwwijk, gelegen tussen de historische lintbebouwing van Zwaag en Blokker. De heer Van Es speelde een belangrijke rol bij het geven van een bijzonder karakter aan deze wijk. Alles draait om veiligheid (fietsroutes, 30-km zones, snelheidbeperkende voorzieningen) in een natuurlijke en duurzame woonomgeving, waarin alle voorzieningen aanwezig zijn.


* De Blauwe Berg
De gemeente Hoorn werkt aan de ontwikkeling van het vrijetijdspark De Blauwe Berg, waar entertainment, sport en natuur harmonieus samenkomen. De geplande voorzieningen, waaronder een dans- en partycentrum, een bioscoop en een hotel, voorzien in een regionale behoefte. De heer Van Es heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van het park en de vaststelling van het bestemmingsplan voor het gebied. Als eerste concrete invulling ging in september 2006 kunstijsbaan De Westfries open. De vele schaatsliefhebbers in Hoorn en West-Friesland kregen daarmee een regionale voorziening, die in een grote behoefte voorziet. De Westfries is de vrucht van goede samenwerking tussen de gemeenten in de regio West-Friesland; de heer Van Es heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld.


* Oostereiland
Op 30 oktober 2007 heeft de gemeente Hoorn het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland aangekocht. De restauratie en herbestemming is inmiddels in volle gang. Er komen woningen, een toeristisch informatiepunt, musea, het filmhuis. De heer Van Es heeft in de aankoop, het verkrijgen van subsidie en de ontwikkeling van de plannen een belangrijke rol gespeeld.


* jongerencentrum Manifesto
De jeugd is voor de heer Van Es altijd belangrijk geweest. Op 9 september 1999 mocht hij de opening van Manifesto verrichten. Een modern jongerencentrum met poppodium en cursusruimten. De heer Van Es was de drijvende kracht achter de totstandkoming van deze voorziening. Met een elektrische gitaar in zijn handen verrichte hij de opening; daarmee ging een jongensdroom in vervulling.


* onderwijs
Van 1994 tot 2002 had de heer Van Es onderwijs in zijn portefeuille. Verwonderlijk is dat niet, omdat hij vòòr zijn wethouderschap 20 jaar lang in het onderwijs heeft gewerkt. Op 15 april 1998 stond hij nog één keer voor de klas, als invalkracht op basisschool De Dobbelsteen. Hij deed dit in het kader van een onderwijsworkshop van de PvdA. De partij wilde zo de knelpunten in het onderwijs in kaart brengen als voorbereiding op een werkbezoek van staatssecretaris Netelenbos aan Hoorn.


* financiën
In 2002 kreeg de heer Van Es financiën in zijn portefeuille. Vooral de eerste jaren waren zeer turbulent. De onvermijdelijke bezuinigingsronden werden toepasselijk de operatie Jackpot genoemd. Op bezielende wijze heeft de heer Van Es zijn portefeuille beheerd en telkens weer vol overgave het debat in en met de raad gevoerd. Dankzij de inzet van de heer Van Es kon het college de raad een sluitende begroting voor 2010 presenteren, waarbij kwetsbare groepen zijn ontzien.

Maatschappelijke activiteiten
Sinds 2006 is de heer Van Es bestuurslid van de Publicatiestichting Bas Baltus. Deze stichting is in het leven geroepen om de naam van Bas Baltus als voorvechter van het behoud van de historische binnenstad van Hoorn te laten voortleven. Regelmatig verschijnen historische en bouwhistorische publicaties over de stad Hoorn. Laatste wijziging van deze pagina: 19 maart 2010