Gemeente Heerlen

Persbericht

Op vrijdagavond 19 maart zijn SP, PvdA, Stadspartij Heerlen, Ouderenpartij Heerlen, VVD en D66 verder gegaan met de coalitiebesprekingen in Heerlen. De bespreking van het programma Economische Stimulering werd voortgezet. Conform hetgeen eerder werd vastgelegd was het uitgangspunt dat in hoofdlijnen het bestaande beleid wordt voortgezet. Bij punten die niet expliciet werden benoemd is het uitgangspunt dus voortzetting van het bestaande beleid.

Cultuurbeleid is van groot belang voor de ontwikkeling van de stad. De inzet op cultuurbeleid wordt dus verder gecontinueerd. De podia zijn er, we gaan verder bij het ontwikkelen van de inhoud, de samenwerking, de educatie, de cultuur in de wijk, evenementen en kleinschalige producties. Het cultuurbeleid moet daarbij afgestemd zijn op wat leeft in de stad.

Wat betreft deelname aan Maastricht Culturele Hoofdstad wordt in 2012 een go/no-go besluit genomen, waarbij een van de voorwaarden is dat het Heerlense programma voldoende onderscheidend is.

Culturele subsidie-verstrekking wordt gekoppeld aan kwaliteitscriteria en prestatie-afspraken. Voorbeelden zijn publieksbereik, uitstraling, cultureel ondernemerschap (geld halen bij derden), educatief bereik, ruimte voor experiment. Als bezuinigingen op cultuur aan de orde zijn gebeurt dat bijvoorbeeld door toepassing of aanpassing van de criteria.

Gezien het belang van het cultureel erfgoed willen wij samenwerking tussen de drie bestaande historische musea met het mijnmuseum. Wij willen het cultureel erfgoed van de stad beter zichtbaar maken en in samenhang bekijken. Binnen twee jaar willen wij de haalbaarheid van nieuwe ontwikkelingen met dat doel vaststellen.

Jeugd blijft prioriteit.

Wij willen graag de deelname gaan voorbereiden aan een experiment waarbij (delen van) de Jeugdzorg worden overgeheveld van de provincie naar de gemeente. Voorwaarde daartoe is uiteraard de medewerking van de provincie betrokkenen en overheveling van de betreffende middelen.

Daarbij willen we het jeugdbeleid verder uitbouwen via de centra voor jeugd en gezin en jongerenvoorzieningen, die verder inhoudelijk uitgebreid en verspreid over stad gevestigd worden. Op termijn in ieder stadsdeel één. We sluiten daarbij zo mogelijk aan bij fysieke ontwikkelingen in de omgeving. Een en ander is uiteraard mede afhankelijk van kabinetsbeleid en de beschikbare middelen.

Er komt één maal per jaar een jongerendag, het gemeentehuis is dan voor jongeren. Een dag met debat, cultuur, de jeugdprijs en rondleidingen op het gemeentehuis.

Het overleg wordt op dinsdag 23 maart voortgezet over de onderwerpen onderwijs en sport. Voor zover de tijd het toelaat zal dan begonnen worden met het programma Sociale Infrastructuur.

---- --