Nieuwe bedreiging voor buxustuin Het Loo - en de rest van Nederland


Exotische mot dreigt vanuit Bommelerwaard Nederland te koloniseren

AMSTERDAM, 20100319 -- De buxustuin van Paleis Het Loo is in het nieuws, omdat een exotische schimmel de planten heeft aangetast. Nu wil men de vele kilometers aan buxushagen gaan vervangen door een andere buxussoort, die resistent is tegen de schimmel. Het is echter zeer de vraag of dit verstandig is. In Nederland is namelijk ook een andere buxus-killer actief: de buxusmot. Als niet snel wordt ingegrepen zal niet alleen het Koninklijk Huis, maar de hele Nederlandse bevolking geconfronteerd worden met sterfte van buxusstruiken.

Met buxusstruikjes die uit Engeland waren ingevoerd is twee jaar geleden een uitheems schimmel meegekomen, met de naam Cylindrocladium Buxicola. Deze schimmel tast nu in hoog tempo de buxushagen van Paleis Het Loo aan. Aangekondigd is dat men alle hagen, die in totaal een lengte hebben van 27 kilometer, in fasen zal vervangen door een andere, schimmel-resistente buxussoort.

Betwijfeld moet worden of dat een goed plan is. Wat bijna niemand weet, is dat er in Nederland ook een andere buxus-killer actief is. Geen exotische schimmel, maar een exotisch insect met de wat onschuldig klinkende naam `Buxusmot'. Voor wie van Latijnse namen houdt: de mot wordt Glyphodes Perspectalis, maar ook wel Diaphania Perspectalis genoemd. Maar onschuldig gedraagt deze exoot zich allerminst.

De motten leggen massa's eitjes op buxusstruiken, de 2 millimeter kleine rupsjes vreten van de blaadjes tot ze wel 20 keer zo groot zijn geworden, de rupsen verpoppen zich tot vlinders, en zo gaat het maar door. Van de buxusstruiken blijft weinig meer over dan verdorde, ingesponnen takken.

De buxusmot komt van oorsprong uit Azië en wordt al sinds 2007 in Nederland aangetroffen, tot nu toe vooral in de Bommelerwaard. Toch weet bijna niemand van het bestaan van de buxusmot, omdat de overheid daar nauwelijks ruchtbaarheid aan heeft gegeven. Google levert - ten tijde van het schrijven van dit bericht - slechts 36 unieke hits op.

Ver weggestopt op de site van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is wat informatie te vinden, met daarin de volgende opmerking: "Nu in augustus [2009] op diverse locaties grote schade door deze rupsen is aangetroffen, moeten we constateren dat de buxusmot zich ook in Nederland heeft gevestigd."
Vanuit de Bommelerwaard rukt de mot met zo'n 5 tot 6 kilometer per jaar op om de rest van Nederland te koloniseren.

Uit de tekst op de site van LNV spreekt een laconieke en berustende houding. Het is duidelijk dat de overheid na deze vondsten niet van plan is om iets aan het probleem te doen. Een probleem dat ze nota bene zelf veroorzaakt heeft door onvoldoende controle uit te oefenen op de invoer van besmette planten uit Azië. Geen groot alarm, geen bestrijding, helemaal niets.

Wat een verschil met de situatie toen er eind 2009 Oost-Aziatische boktorren in Boskoop werden aangetroffen, ook meegelift met planten uit Azië. Alles en iedereen in rep en roer, preventieve kap van bomen en struiken rond de vindplaats, media-aandacht, Kamerdebatten. En met succes: een dreigende uitbraak is toen in de kiem gesmoord.

Het ministerie van LNV kan dus wel snel en adequaat ingrijpen als het nodig is. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de overheid de buxusmot gewoon zijn gang laat gaan, waardoor de miljoenen Nederlandse eigenaren van buxusstruiken gedupeerd zullen worden.

invasieve-exoten.nl





Ingezonden persbericht