Ingezonden persbericht

Persbericht
Voor directe publicatie

Visual Arts | Tentoonstelling
SMART Project Space presenteert Between two ITs

Deelnemende kunstenaar: Garrett Phelan
Opening: zaterdag 20 maart 2010, 21.00 uur
Tentoonstelling t/m zondag 2 Mei 2010
Adres: SMART Project Space, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam

SMART Project Space presenteert Between two ITs , de eerste solotentoonstelling van Garrett Phelan (1965) in Nederland. Phelan maakt gebruik van gevonden objecten, muurtekeningen, sculpturale installaties en radio. Hij maakt vaak werken die in series ondergebracht worden en betiteld worden aan de hand van onderwerp en onderzoekswijze. In het merendeel van zijn werken komt zijn fascinatie tot uiting voor de wijze waarop wij informatie ordenen en overbrengen en hoe dit gegeven weer invloed heeft op onze meningsvorming.

Phelan stelt zich vaak op als een antagonist of anti-editor en combineert ongelijksoortige informatie waarin hij weigert een onderscheid te maken of enig perspectief te bieden. Het medium dat zijn voorkeur heeft voor het communicateren en verspreiden van informatie is de beroemde radio-uitzending (deze voorkeur weerklinkt ook in zijn creatie van de denkende, pratende Myna vogel).
Between two ITs bevat een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte nieuwe installatie met de titel Interruption. Or between to ITs - Part 3. Het werk verkent "de ruimte tussen geloven en niet geloven" en werd deels ingegeven door de oorspronkelijke functie van het SMART Project Space gebouw - een voormalig pathologisch anatomisch laboratorium. De notie van het zich tussen geloven en niet geloven in bevinden, of misschien beter gezegd de relatie tussen het onvermogen nog te geloven en de manifestatie van nieuw geloof, vormt het verbindende element tussen de specifieke constellatie van werken in deze tentoonstelling.

De tentoonstelling bevat naast het nieuwe werk ook zwart-wit foto's, de radio vloersculptuur The Revelation of Ministration, de video installatie Racer, en verscheidene werken uit de serie Radio Tombs, betonnen grafsteenachtige sculpturen waarin radio's begraven zijn die een nauwelijks hoorbaar en willekeurig radiosignaal uitzenden.

Phelan neemt deel aan de aankomende Auckland Triennial en heeft deelgenomen aan grote internationale projecten waaronder Manifesta 5, San Sebastian; Art Statements:Art Basel 39, The End of the Line, Hayward Touring exhibition. Zijn werk kan gevonden worden in de collectie van SMAK, Gent, The Arts Council / An Chomhairle Ealaíon, the Irish Museum of Modern Art en talrijke privécollecties.
SMART Project Space wordt ondersteund door: Mondriaan Stichting; Gemeente Amsterdam; Bureau Broedplaatsen; Stichting DOEN; Filmfonds; Prins Bernhard Cultuurfonds; VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Between two ITs wordt verder ondersteund door Cultture Ireland.