Een kijkje in de keuken van het Maasstad Ziekenhuis

23/02/2010 15:20

Maasstad Ziekenhuis

Zin in Marokkaanse tajine van lamsvlees en couscous? Of liever Antilliaans stoofvlees met picalilly en Mexicaanse groentemix? Of toch Surinaamse kip masala met kousenband en kokosrijst? U kunt deze gerechten zaterdag 20 maart zelf komen proeven tijdens de Landelijke Open Dag van de Zorg in het Maasstad Ziekenhuis.

Inwoners van Rotterdam en regio zijn van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom voor een kijkje in de keuken van ziekenhuis en voor een gesprekje met artsen en verpleegkundigen over de nieuwste behandelingen en spreekuren. In de poliklinieken staan verschillende informatiekraampjes geposteerd met allerhande inlichtingen en voorlichting over de gang van zaken in het ziekenhuis.

Kinderen kunnen met hun beer of knuffel een bezoekje aan het ziekenhuis naspelen. Ze worden ontvangen bij de balie Kindergeneeskunde, waar hun knuffel wordt ingeschreven. Vervolgens mogen ze even wachten in de wachtkamer, waarna een arts hun beer onderzoekt. Samen met het kind wordt vervolgens een behandelplan gemaakt. De knuffel krijgt, nadat hij voorlichting heeft gekregen over de ingreep, een hechting of een gipsje, of een prikje in het priklab.

Warme aandacht is er dit jaar voor de Wereldkeuken, de exotische gerechten die de koks van het Maasstad Ziekenhuis elke werkdag in de aanbieding hebben. Patiënten die zijn opgenomen in het Maasstad Ziekenhuis kunnen kiezen uit een achttal menu's uit vier landen waar veel Rotterdammers hun wortels hebben liggen: Suriname, Marokko, Turkije en de Nederlandse Antillen & Aruba.

De Wereldkeuken is een aanvulling op het traditionele menu van o.a. bloemkool en aardappelen en bami en spaghetti. De koks hebben besloten ook couscous en kousenband klaar te maken omdat onze gasten uit de vier belangrijkste migrantenlanden het eten in het ziekenhuis dikwijls niet zo lekker vinden. Familieleden namen vervolgens zelf eten mee, maar voedingsadviseurs van het ziekenhuis waren daar niet altijd even blij mee.

In de gerechten van de Wereldkeuken is een balans gevonden tussen de smaak van het thuisland en verantwoorde voedzaamheid. Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis hebben de koks ingewijd in de geheimen van de kookkunsten van hun (groot)moeders.

Bezoekers kunnen dat zelf komen proeven tijdens de Landelijke Open Dag voor de Zorg. En terwijl zij smikkelen, staan artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van het ziekenhuis klaar om hen allerlei informatie te geven over de vele behandelingen en spreekuren. Ook hebben zij diverse gezondheidstestjes in de aanbieding.

Kortom: een bezoek aan de Landelijke Open Dag van de Zorg in het Maasstad Ziekenhuis wordt zeer de moeite waard. Alle Rotterdammers en inwoners van de regio, vooral ook (jonge) mensen die een baan in de zorg ambiëren, zijn van harte welkom zaterdag 20 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur op locatie Zuider, Groene Hilledijk 315 te Rotterdam.








Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam