Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 4 maart 2010

Kom, help de natuur van Amsterdam een handje
Terugkeer ijsvogel als broedvogel in De Lange Bretten

Op zaterdag 20 maart om 10 uur organiseert Landschap Noord-Holland de eerstvolgende werkdag in natuurgebied De Lange Bretten, langs de spoorlijn tussen Amsterdam-Sloterdijk en Halfweg. Een unieke scheg natuur die tot in het hart van de stad rijkt. Het Landschap en de vrijwilligersgroep 'Vrienden van de Lange Bretten' willen graag de ijsvogel laten terugkeren als broedvogel in dit prachtige gebied. Buurtbewonerse omgeving hebben zich sinds 2009 verenigd in de vrijwilligersgroep om zich samen in te zetten voor hun natuur dichtbij huis.

De 'Vrienden van de Lange Bretten' verrichten een aantal dagen per jaar werkzaamheden zoals zagen of hooien. Ze kunnen nog een aantal enthousiaste medestanders gebruiken om de prachtige natuur van de Bretten te onderhouden. Deze keer gaan zij in nu aan het begin van de lente een broedwand maken voor de ijsvogel. Deze kleurrijkste vogel van Nederland verblijft al een aantal jaren in de Bretten, maar het ontbreekt hem tot op heden aan een geschikte broedplek. Door een oever steil af te steken en takken weg te zagen zal een fraaie ijsvogelbroedwand tot stand komen. De Lange Bretten is een heel bijzonder 130 ha groot natuurgebied. Er komen dieren als vos en hermelijn voor, maar ook vleermuizen en nachtegalen. Ook groeien er orchideeën! Libellen en haviken voelen zich er thuis en de roerdomp laat regelmatig van zich horen.

Wie 20 maart vanaf 10 uur, of een andere keer, wil meehelpen kan zich aanmelden bij boswachter Lothar Valentijn van Landschap Noord-Holland, via l.valentijn@landschapnoordholland.nl of 06 - 33 32 64 02. Hij of zij ontvangt dan een kaartje met de verzamelplek in de Lange Bretten. Landschap Noord-Holland zorgt voor gereedschap en handschoenen. Neemt u zelf eten, drinken, weerbestendige kleding en stevig schoeisel mee?

Deze werkdag werd mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. De Nationale Postcode Loterij ondersteunt natuur dichtbij huis! Hierdoor is Landschap Noord-Holland in staat vele projecten uit te voeren en nog meer natuur veilig te stellen.

Noot voor redacties