Gemeente Wieringen

HVC Composering stelt gratis compost ter beschikking op 20 maart a.s.

Op zaterdagmorgen 20 maart 2010 kunt u van 9.00 tot 12.00 uur als inwoner van de gemeente Wieringen gratis compost ophalen bij de gemeentewerkplaats aan de Wieken 1 te Hippolytushoef. Â

De gemeente organiseert deze actie samen met HVC-compostering, die de compost beschikbaar stelt. Compost die is voortgekomen uit uw eigen groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Door deze compost te gebruiken in uw eigen tuin, hergebruikt u uw eigen afval op een nuttige manier. Neem een schep mee, zodat u de compost zelf in een aanhanger of meegebrachte zak kunt scheppen.

Met deze compostactie wil de gemeente u belonen voor uw inspanningen om afval te scheiden. En hoe kunnen we dat nu beter doen dan door gratis compost uit te delen. Iedere volle groene bak van 140 liter die u aan de weg zet, staat gelijk aan zoân 15 tot 20 kilo compost. Ook benadrukken we nog eens het belang van het inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval, nu en in de toekomst. Er zijn redenen te over om gft apart te houden. Het verwerken van gft tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en het bespaart grondstoffen.

Â

Compost van gft

Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt. Dit kan nuttig worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat compost bodemziekten tegen.

Â

Gft is meer dan compost

Van gft kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting krijg je biogas. Gas dat gebruikt kan worden om erop te rijden of, in de toekomst, zelfs mee te koken. Een ton gft is goed voor 100 kubieke meter biogas (1300 autokilometers). Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie of als groen gas voor de transportsector. Door het afval thuis te scheiden, kun je hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van dit alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die je kunt maken.

Â

Meer informatie

De compostactie van de gemeente Wieringen vindt plaats op zaterdag 20 maart 2010 van 9.00 uur tot 12.00 uur aan de Wieken 1 te Hippolytushoef.

Â

Naast de compostactie van gemeente Wieringen organiseert HVC-compostering op 20 maart een open dag op de eigen locatie in Middenmeer, het terrein van HVCinzameling (HollandCollect).

Inwoners kunnen dan ook hier gratis compost afhalen. Meer informatie hierover vindt u op www.hvcgroep.nl