Gemeente Breda

Breda start proef met SelectaDNA in delen Haagse Beemden

De gemeente Breda start op 20 maart in de Broekenbuurt in Kesteren, samen met de politie, een proef met SelectaDNA. Dit is een nieuwe manier om woninginbraken zoveel mogelijk te voorkomen door de pakkans sterk te vergroten.

De proef wordt uitgevoerd in dÃe buurten in de Haagse Beemden waar onlangs buurtpreventieprojecten zijn gestart of dit jaar zullen starten.

Op zaterdag 20 maart krijgen de bewoners van de Elzenbroek, Dennenbroek, Mastenbroek, Peppelsbroek en een deel van de Arenberglaan door de politie een gratis SelectaDNA-pakket aangereikt. Op zaterdag 22 mei zijn de bewoners van Heksenakker en Heksenkring aan de beurt. Daarna volgen nog huis-aan-huisverspreidingen in drie andere buurten in de Haagse Beemden.

De proef met SelectaDNA is één van de acties uit het Wijkimpulsplan voor de Haagse Beemden. Dit is een plan waarvoor de minister voor Wonen, Wijken en Integratie vorig jaar geld beschikbaar heeft gesteld om de wijk vitaal en leefbaar te houden. Dat buurten in de Haagse Beemden waar onlangs buurtpreventie van start is gegaan als eerste hiervoor in aanmerking komen komt omdat de bewoners daar al hebben laten zien zelf actief te zijn en met partners te willen werken aan veiligheid.

De proef met SelectaDNA moet, samen met andere projecten die gemeentebreed worden ingezet, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen en de inzet van het Inbraak Preventie Team, het aantal woninginbraken zoveel mogelijk voorkomen. Het gaat nu om een proef van drie jaar, waarin de resultaten nauwgezet worden gevolgd. Blijkt de aanpak succesvol, dan bekijkt de gemeente of SelectaDNA ook in andere wijken kan worden ingezet. Ondertussen houden de partijen, waaronder de politie, natuurlijk volop aandacht voor de veiligheid in de andere delen van Breda.

Het gebruik van SelectaDNA zorgt ervoor dat goederen onzichtbaar en permanent gemarkeerd zijn met een unieke DNA-code. Hierdoor zijn deze goederen voor de rest van hun levensduur te herkennen en mogelijk te koppelen aan de rechtmatige eigenaar. De eigenaar heeft zijn code geregistreerd in een beveiligde database van SelectaDNA die alleen voor de politie toegankelijk is. Omdat bezittingen gemerkt zijn, loopt een potentiële inbreker of heler meer kans tegen de lamp te lopen en wordt het risico op een inbraak kleiner. De politie neemt synthetisch DNA mee in haar opsporing. Zij wordt hiervoor uitgerust met speciale UV-lampen, waaronder het DNA-spoor oplicht.

Burgemeester Van der Velden: âIk verwacht dat het gevoel van veiligheid zal sterk verbeteren, omdat bewoners zelf in staat worden gesteld hun eigendommen te markeren. Op die manier helpen zij de politie bij het sneller oppakken van de daders en het terugvinden van hun gestolen spullen. Ik hoop dat de proef slaagt zodat we het in veel meer buurten en wijken in de stad kunnen toepassen.â

Breda, 10 maart 2010