IJssellandziekenhuis

10 March 2010

Open dag IJsselland Ziekenhuis zaterdag 20 maart

Op zaterdag 20 maart organiseert het IJsselland Ziekenhuis van 10.00 - 16.00 uur een grote open dag. Op deze dag zien bezoekers het verschil tussen "Grey's anatomy" en een echt ziekenhuis!

Open betekent open: het IJsselland geeft bezoekers dan ook een kijkje in ruimtes waar patiënten - en zelfs medewerkers - zelden of nooit komen. Er worden rondleidingen (op inschrijving) gegeven, afdelingen zijn open en er is een interessante informatiemarkt in de poliklinieken. Voor kinderen is er van alles te zien en te beleven.

Weinig mensen gaan voor hun plezier naar het ziekenhuis. Ontzettend spannend, al die medische apparatuur en druk bezige mensen in witte jassen, maar misschien iets té als je er bent als patiënt. De landelijke Open Dag van de Zorg is een ideale gelegenheid om eens onbekommerd rond te neuzen binnen het IJsselland Ziekenhuis.

Kijk rond op de operatiekamers of de röntgenafdeling en volg een demonstratie op de hartkatheterisatiekamer. Wat gebeurt er eigenlijk op een afdeling nucleaire diagnostiek en hoe voelt het om een naald in een arm te prikken? Wat ligt er op de broodserveerwagen en hoe ziet een ambulance er van binnen uit? Welke opleidingen zijn er en kan ik echt stoppen met roken? Op deze en andere vragen vind je op 20 maart het antwoord.

Een kleine greep uit de activiteiten:


· Rondleidingen

Er worden 4 rondleidingen en demonstraties gegeven: op de operatiekamers, de hartkatheterisatiekamer, de kinderafdeling en de dagverpleging. Bezoekers kunnen zich hiervoor op de open dag inschrijven op een centrale plaats. Kom wel op tijd, want vol = vol.


· Gratis cholesterol en glucose prikken

Op 20 maart kunnen bezoekers hun cholesterol maar ook hun glucose laten prikken.

Bezoekers die zelf eens willen prikken, kunnen oefenen op een kunstarm.

Vooral voor kinderen is dat een uitdaging, er is zelfs een prikdiploma te halen.


· "Op zoek naar de IJssellandertjes... " kleurwedstrijd

Sinds 2007 woont een nieuw `volkje' in het IJsselland Ziekenhuis: de IJssellandertjes. Hun namen zijn Wally Waterdrager, Pien Paddestoel en Bert de Boomklever. Op de open dag kunnen de kinderen naar hen op zoek. Ons edele drietal is ook te vinden op een mooie kleurplaat die kinderen kunnen downloaden van de website: www.ysl.nl. Kinderen kunnen hun kleurplaat insturen of op de open dag inleveren bij de polikliniek kindergeneeskunde.


· Ieder specialisme zijn eigen ding!

De poliklinieken laten hun specialismen zien. Bij urologie zien de bezoekers hoe een niersteenvergruizer werkt, bij kindergeneeskunde kunnen ouders een korte workshop `reanimatie bij kinderen' volgen. De gynaecologen laten hun nieuwe poliklinische operatiekamer zien en bij de kaakchirurg leer je meer over implantaten. De technische dienst laat de werking van medische apparatuur zien en in het chirurgisch behandelcentrum kunnen bezoekers een kijkje nemen: "ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!"


· Werken en leren in het IJsselland

De afdeling Personeel, Organisatie en Opleidingen vertelt welke vacatures er zijn en welke opleidingen in het ziekenhuis gevolgd kunnen worden, zoals de opleiding tot kinderverpleegkundige. Ook het management houdt open spreekuur. Bezoekers die meer willen weten over toekomstige ontwikkelingen in het ziekenhuis kunnen daar terecht.


· Ambulance, bloedbank en brandweer

Een ziekenhuis werkt nauw samen met andere instellingen en hulpverleners. Op de open dag kunnen bezoekers een ambulance en een brandweerauto van binnen bekijken. Bloedbank Sanquin sluit aan bij het laboratorium en vertelt welke route bloed aflegt. Ook het GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) doet mee. Zij zetten hun tent op bij de ambulance.

Landelijke open dag

Op 20 maart 2010 bundelen 65 Nederlandse ziekenhuizen hun krachten en

openen zij tegelijkertijd hun deuren voor het publiek. De oorspronkelijke datum van de open dag was 19 september 2009. Vanwege de dreiging van de grieppandemie heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen het evenement toen uitgesteld en verplaatst naar dit voorjaar. De dag valt nu samen met de Dag van de Zorg.
---

Gerelateerd nieuws
kleurwedstrijd - 28.02.2010 22:06
programma Open Dag - 28.02.2010 23:56
verhalen uit het ziekenhuis - 28.02.2010 22:10 Neem een kijkje in het IJsselland ! - 17.02.2010 16:50