Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


10/03/10 08:54

Gratis compost op zaterdag 20 maart 2010!

Tijdens de landelijke compostdag op zaterdag 20 maart aanstaande kunnen inwoners op vertoon van hun legitimatie gratis maximaal vier zakken compost ophalen bij de gemeentewerf of milieustraat in hun gemeente.

Het is belangrijk om op tijd komen, want op=op! Ook inwoners van een wijk, straat of flat waar gft-afval niet gescheiden wordt ingezameld, kunnen compost ophalen op de milieustraat of gemeentewerf in de buurt. Europarlementariër mw. Esther de Lange (CDA) verricht als ambassadeur van de compostactie op 20 maart de officiële opening bij De Meerlanden in Rijsenhout.

Sinds jaar en dag bieden burgers groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) gescheiden van ander afval aan. Voor veel burgers is dat de gewoonste zaak van de wereld. Afvalbedrijven en gemeenten willen hun inwoners echter bedanken voor de inzet: het scheiden van organisch afval levert namelijk een positieve bijdrage aan het milieu. Op vertoon van hun legitimatiebewijs kunnen inwoners gratis 4 zakken compost à 20 liter ophalen. Inwoners wordt aangeraden er op tijd bij te zijn, want op=op. Ook inwoners van een wijk, straat of flat waar organisch afval niet gescheiden wordt ingezameld, kunnen gratis compost ophalen.

Natuurlijke balans
Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.

Goed voor milieu én portemonnee!
Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Gft-afval wordt groengas, C02, warmte én compost Binnenkort verwerkt De Meerlanden gft-afval niet meer alleen tot compost. Eind van dit jaar is een heel nieuwe verwerkingsinstallatie gereed voor de vergisting van gft-afval. Bij vergisting komt gas vrij. Van dit gas maakt De Meerlanden groengas en C02. De installatie levert ook compost én warmte. Warmte wordt geleverd aan het glastuinbouwgebied. Compost en C02 laten bloemen en planten, groente en fruit groeien. Groengas kan je gebruiken om te verwarmen en je kunt er op rijden. Straks rijden de vuilniswagens van De Meerlanden klimaatneutraal op het gft-afval dat ze zelf inzamelen!
---