Gemeente Uithoorn

Uithoorn, schoont op!

11 maart 2010

Samen ruimen we zwerfafval op.

Ergert u zich ook aan lege blikjes op straat? Rondwaaiende plastic zakken? Zwerfafval is al jaren één van de grootste ergernissen van burgers. De huidige situatie in Uithoorn en De Kwakel is vergeleken met andere gemeenten in Nederland zeker niet slecht, maar het kan toch nog beter. Daarom heeft de gemeente samen met onder andere welzijnsinstelling Cardanus, Buurtbeheer en bewoners tussen 15 en 20 maart acties gepland om de gemeente te ontdoen van zwerfafval.

De gemeente Uithoorn sluit hiermee aan bij de landelijke Week van Nederland Schoon en de Landelijke Opschoondag op 20 maart. Tijdens deze week van 15 tot 20 maart doen scholen, buurten en andere organisaties hun best voor een schoon Uithoorn. Hieronder leest u wie, wanneer en waar aan de slag gaat. Wilt u ook meewerken aan een schoon Uithoorn? Meld u dan aan bij de contactpersoon van de actie. Vanaf 15 maart kunnen we dan letterlijk en figuurlijk zeggen: Uithoorn, schoont op!

foto: start schoonmaak de kajuit - springschans

Gehele week

Meerwijk

De groepen 7 en 8 van basisschool De Kajuit gaan gedurende een hele maand iedere dag aan het werk in de omgeving rondom de skateboardbaan. Tijdens het speelkwartier zal iedere dag een klas zwerfvuil opruimen. Met knijpers, zakken en hesjes gaan de kinderen aan de slag.

Vrijdag 19 maart

De Legmeer

Marga Moeijes van Buurtbeheer De Legmeer gaat samen met de bovenbouwleerlingen van de scholen Toermalijn en De Dolfijn op vrijdag aan de slag in omgeving van de Brede School. De Dolfijn houdt de actie in de ochtend vanaf 10.30 uur. De Toermalijn gaat in de middag aan de slag. De aftrap is op het schoolplein van de Brede School.

De Kwakel

Op vrijdag wordt ook het zwerfafval in De Kwakel aangepakt. Buurtbeheer De Kwakel gaat samen met basisschool De Zon `s middags aan de slag. Ze beginnen op het schoolplein van De Zon waar de gemeente aanwezig is met spullen voor het opruimen.

Zaterdag 20 maart

Amstel en Zijdelmeer

Leden van roei- en kanovereniging Michiel de Ruyter gaan op zaterdagochtend om 10.00 uur met boten en vanaf de oever aan de slag om het afval in en om het water op te ruimen. De Amsteloever, de oever van de Kromme Mijdrecht en drijfafval in het Zijdelmeer worden aangepakt. Om 12.00 uur zal wethouder Maarten Levenbach de actie afsluiten.

Bewonersinitiatieven

De Legmeer

Op zaterdag gaan bewoners van Buitenhof onder leiding van initiatiefnemer en medebewoner Jan van Vliet aan de slag om Buitenhof van binnen en buiten schoon te maken. Ook gaan deze bewoners de bermen rondom Buitenhof vrij maken van zwerfvuil. Wilt u hierbij aansluiten dan kan dat natuurlijk, u kunt zich opgeven via nederlandschoon@uithoorn.nl

De Kwakel

Op zaterdag 20 maart wordt in De Kwakel vanaf 13.00 uur de jaarlijkse schoonmaakactie gehouden. Startpunt is bij Dorpshuis de Quakel. Alle inwoners van De Kwakel zijn van harte uitgenodigd om mee te helpen. Alle hulp is welkom; kinderen onder 8 jaar moeten begeleid worden door een ouder. Hopelijk wordt het weer net zo'n succes als in voorgaande jaren.

De gemeente

In deze week zet ook de gemeente zich extra in. De hele week rijden de veegwagens extra rond op locaties die niet in bovenstaande acties zijn opgenomen, maar wel bekend zijn als verzamelplekken van zwerfafval. Daarnaast zorgt de gemeente voor grijpers, handschoenen, vuilniszakken en bakken waar het verzamelde zwerfafval in kan. Aan het einde van de actie zorgt de gemeente ervoor dat alles ook echt weg is.

Zelf iets organiseren

U kunt ook zelf een actie organiseren met mede-straatbewoners, maar u kunt ook aansluiten bij één van de andere acties. Wilt u daarbij ondersteuning? Dan kunt u dit aanvragen door te mailen naar nederlandschoon@uithoorn.nl onder vermelding van `opschoondag'. Kijk voor ideeën ook eens op www.nederlandschoon of www.ikprikmee.nl.

Veiligheid

Iedereen die aan de actie meewerkt, van jong tot oud, krijgt een speciaal opvallend hesje. Wij vragen u dat bij het schoonmaken te dragen en tijdens de acties de hele week extra voorzichtig te zijn in het verkeer.
^